Zbog stare bolnicke opreme trpi zdravlje Istrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medicinska oprema u Opcoj bolnici u Puli jedna je od najstarijih u Hrvatskoj. Kad se tome pribroje ostali kriteriji po kojima je ova bolnica svrstana tek u trecu kategoriju, ne cudi što su gradani Istre i medicinski kadar sve manje voljni slušati obecanja o izgradnji nove bolnice gdje ce sve biti najkvalitetnije.

Po podacima iz 2009. godine, koji se u bitnome do danas nisu izmijenili, u pulskoj je bolnici otpisanost opreme, koja se racuna prema godišnjoj amortizaciji, 84 posto, dok je na razini svih državnih opcih bolnica 73 posto.

- Oprema u pulskoj bolnici ima jako dug vijek korištenja, a prosjecna je starost oko osam godina. No, ako je otpisanost stopostotna, to ne znaci da oprema više ne postoji ili da se baca, ali je upitno njeno daljnje korištenje. Sa starim uredajima se ne može osigurati velika efikasnost niti kvaliteta u lijecenju, kazao je predsjednik Upravnog vijeca bolnice Valerio Drandic.

Objašnjava da se, u prosjeku, vijek trajanja opreme racuna na deset godina. Popravci su u pravilu vrlo skupi i dodatno opterecuje proracun bolnice. K tome, danas svi uredaji tehnicki vrlo brzo zastarijevaju. - Imati danas CT star deset godina znaci imati vrlo loš CT, komentirao je Drandic.

Dodaje da je pulska bolnica u najgoroj situaciji i kada se promatraju gradevinski objekti, cija je otpisanost oko 55 posto, dok je prosjek svih opcih bolnica svega 29 posto. I otpisanost prijevoznih sredstava veca je od prosjeka te iznosi cak 89 posto, dok je na razini grupacije opcih bolnica Hrvatske 76 posto.

- Da stvar bude gora, pored tako stare opreme svega 50 posto potreba ulaganja u tekuce održavanje i opreme ostvarujemo iz decentraliziranih državnih sredstava, a sve ostalo iz vlastitih sredstva, napominje Drandic. Godišnje se za pulsku bolnicu iz državnog proracuna izdvaja oko 17 milijuna kuna, no cak 10,5 milijuna kuna odlazi na otplatu kredita koji je podignut prije dvije godine za sanaciju nekih dugovanja iz poslovanja, najviše prema dobavljacima lijekova. Time pulskoj bolnici ostaje svega od šest do sedam milijuna kuna decentraliziranih sredstava koja nisu dovoljna ni za pokrivanje osnovnih troškova održavanja.

Po Drandicevim rijecima, pulska bolnica trebala bi dobivati više novca od onoga što joj se trenutno dodjeljuje. Upravo je zbog toga Istarska županija dogovorila sastanak s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da bi se mjesecni limit povecao za 1,5 milijuna kuna, koliko bolnici nedostaje.

- U obzir treba uzeti da pulska bolnica radi na dvije lokacije, što udvostrucuje odredene troškove, takoder se ne priznaje da u sezoni Istra nema samo 200.000, vec dvostruko više stanovnika, veli Drandic.

On kaže da Županija pokušava iz vlastitih sredstava te u suradnji s privatnim partnerima opremiti bolnicu, a upravo ugovaraju kupnju magnetske rezonance.

Stari aparati "štete"


- Definitivno se može reci da su rendgeni i CT uredaji u Opcoj bolnici Pula za amortizaciju, kaže dr. Rajko Ostojic, zastupnik i potpredsjednik Odbora za zdravstvo u Hrvatskom saboru. - U uredenim europskim državama nakon deset godina se CT amortizira jer je njegova preciznost nazadovala. Radiološki uredaji koji su stari dvadesetak godina znatno više zrace nego novi uredaji. Ti su uredaji, i CT i rendgen, za otpis, kratko porucuje Ostojic i podsjeca na temeljni postulat medicine - Primum nihil nocere/Prije svega ne naškoditi. "Dakle, stari radiološki uredaji moraju se otpisati jer njima "štetimo" pacijentima, odnosno ne pružamo im optimalnu zaštitu", pojašnjava.

- Koliko je meni poznato, u pulsku bolnicu se u posljednja dva mandata nije puno ulagalo. Zadnja veca investicija bila je vjerojatno još u doba Racanove Vlade. Pulska bolnica je dokaz neravnopravnosti i nedostupnosti zdravstvene zaštite. Pitanje je zašto pulska bolnica, kojoj gravitira veliki broj stanovnika, nema magnetsku rezonancu, koju su prošle godine dobili Bjelovar i Gospic, gradovi manji od Pule, kaže dr. Ostojic.

Izvedbeni projekti do srpnja


Predstavnici Županije razgovarali su u Ministarstvu zdravstva o gradnji nove opce bolnice. Po rijecima Drandica, dogovoreno je da se ubrzaju izvedbeni projekti, koji bi mogli biti gotovi do sredine srpnja, a da se istovremeno krene s pripremom natjecajne dokumentacije.

- Vrijednost radova je vrlo velika tako da ce i rokovi natjecaja biti vrlo dugi, cak nekoliko mjeseci, pa je u ovom trenutku teško reci kada bi mogla zapoceti gradnja nove bolnice, rekao je Drandic i najavio da ce pocetkom iduceg tjedna biti odraden tehnicki pregled u prostorima transfuzije, što je preduvjet da se ta djelatnost može preseliti i osloboditi postojeci prostor. Ovih dana bit ce objavljen natjecaj, a radovi ce se izvoditi tijekom ljeta. (M. JERIN, D. G., S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter