Zbog šporkulja Valelunga postala deponij

Počinje sanacija Valelunge (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Počinje sanacija Valelunge (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Na području napuštenog kamenoloma u sklopu bivšeg kompleksa vojarni Sveta Katarina-Monumenti-Valelunga ilegalno je odlagan različit otpad i očito je da su se šporkulje s Labinske ulice, gdje su sanirana ilegalna odlagališta, prebacile na Valelungu. U bivšem vojnom kompleksu najviše je raznog građevinskog otpada, sitne ambalaže komunalnog otpada, starih guma, glomaznog otpada… Rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode Gradu Puli naložena je sanacija lokacije ilegalnog odlagališta otpada iz zone bivšeg vojnog kompleksa, površine od oko 2 hektara.

Dio odloženog materijala odvest će se na službena odlagališta Kaštijun i Valmarin, odnosno ponovo iskoristiti ili upotrijebiti, a dio biomase ukloniti paljenjem u zoni kamenoloma. Uklanjanje će obaviti Herculanea i Hrvatske šume, Uprave šuma Buzet i Šumarije Pula, pod nadzorom Javne vatrogasne postrojbe Pula.

Prema odredbama Zakona o otpadu, određene su kazne 300 do 700 tisuća kuna za pravne osobe koje ostave, odbace ili odlažu otpad na mjestima koja za to nisu određena. Od 100 do 800 tisuća kuna kazne su za pravne osobe ovlaštene za gospodarenje otpadom, dok će se s 30 do 70 tisuća kuna kazniti odgovorna osoba u pravnoj osobi. Kazne od 25 do 70 tisuća kuna čekaju obrtnike ukoliko onečiste okoliš, a od tri do deset tisuća kuna sve fizičke osobe. (G. ROJNIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter