Zbog snježnog nevremena HGSS na Dinari i Kamešnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog snježnog nevremena na području Dinare i Kamešnice pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) danas su četiri puta intervenirali kako bi spasili izletnike i mještane, koji su na velikoj hladnoći ostali zameteni u snježnim zapusima na planini.

U prvom slučaju riječ je o četvorici mlađih izletnika čiji je automobil ostao zarobljen u snježnom smetu na području Ravnog Vrdova na oko tisuću metara nadmorske visine. Pripadnici HGSS-a utoplili su i evakuirali unesrećene koji osim pothlađenosti i dezorijentacije nisu imali drugih povreda.

Još dvije dojave - jednu s područja Kamešnice o također zametenom automobilu s troje zarobljenih te s Dinare gdje se radilo o sedmorici ugroženih, spasioci su također riješili uspješno.

U 19 sati stigla je dojava o bolesniku kojeg treba spustiti s Dinare, područja Dubovih vrata. U pomoć je upućena i ralica. Akcija je još u tijeku, ali se očekuje da će i ona brzo i uspješno biti okončana.

HGSS navodi kako je spasiocima loša vidljivost zadavala najviše problema kod lociranja ugroženih iako izuzetno dobro poznaju taj teren.

Vremenski uvjeti u dinarskom gorskom lancu Dinare-Kamešnice danas su bili zaista vrlo teški. Još uvijek puše jaka bura praćena vijavicom, a vidljivost je jedva nekoliko metara, kažu u HGSS, navodeći da je za slučaj novih poziva spremna i dežurna ekipa HGSS-a iz Splita. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter