Zbog snijega u Japanu troje mrtvih, 850 ozlijeđenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova snježna oluja zahvatila je veliki dio Japana u petak pri čemu su poginule tri osobe a najmanje 850 ih je ozlijeđeno u različitim nesrećama, prema podacima koje je u subotu ujutro objavila tv postaja NHK.

Nekoliko stotina zračnih veza otkazano je a brojni vlakovi su ukinuti ili usporeni, među kojima linije brzog vlaka Shinkansen.

Snijeg je padao tijekom 24 sata do noći s petka na subotu sa zapada na istok, posebice na glavnom otoku Honshuu, uključujući u Tokiju gdje je snježni pokrivač od 20 centimetara debljine prekrio pločnike i ulice. U susjednoj prefekturi Saitama izmjereno je 58 centimetara snijega.

Taj bi se snijeg trebao brzo rastopiti u glavnom gradu s temperaturama koje trebaju doseći desetak stupnjeva u subotu u podne.

Sjevernije u gradu Fukushimi zabilježeno je 36 centimetara snijega a 29 centimetara u obalnom gradu Sendaiju.

Snježne padaline djelomično su se pretvorile u kišu popraćenu ponekad vjetrom jačine 100 km/h što je navelo nacionalnu meteorološku agenciju da pozove na izniman oprez zbog rizika povezanih sa snijegom i ledom ali i poplavama.

Od petka je zabilježeno približno 2900 klizanja automobila u cijeloj zemlji što je mjestimice uzrokovalo teške prometne nesreće.

Među 850 ozlijeđenih najmanje jedna osoba je u teškom stanju. Dvoje od troje smrtno stradalih poginulo je u prometnim nesrećama. Okolnosti trećeg smrtnog slučaja još nisu razjašnjenje.   (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter