Zbog skijanja ljubimca na ulicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se tijekom blagdana upucuju želje za mirom, suosjecanjem i brigom za sve koji su slabi i nemocni, njihovim završetkom cesto se zaboravlja na one koji su u nevolji i kojima treba pomoc. Ružna i neeticna praksa ovih dana, koja predstavlja i posebnu vrstu zlostavljanja, je napuštanje životinja prije odlaska gradana na odmor, upozoravaju iz udruge Prijatelji životinja.

U malobrojnim skloništima za napuštene životinje više nema mjesta za prihvat novih životinja, a odlaskom gradana na skijanje broj napuštenih životinja se povecava. Iako ih je manje nego u ljetnim mjesecima, nezamislivo je da netko uplati skijanje za cijelu obitelj, a ne pobrine se za cuvanje psa, koji je jednako tako bio dio obitelji koja ga je napustila.

Napuštenim životinjama, osim opasnosti od stradanja pod kotacima automobila te od gladi i žedi, zbog velikih hladnoca prijeti i smrzavanje. Kako je za napuštanje životinja odredena novcana kazna do 15 tisuca kuna, pozivamo gradane da prijavljuju napuštanje životinja kao i da ne kupuju ljubimce, vec da udomljavaju napuštene pse i macke, porucuju Prijatelji životinja.

Treba podsjetiti i na zakonsku obavezu mikrocipiranja svih pasa. Ono pomaže vracanju izgubljenih pasa njihovim skrbnicima i povecava mogucnost kažnjavanja neodgovornih gradana.

Prijatelji životinja iznova upozoravaju na sramotnu situaciju u Hrvatskoj zbog kronicnog nedostatka skloništa za zbrinjavanje napuštenih životinja, kao i programa kastracije, udomljavanja i edukacije. S obzirom na to da istjecu cetiri godine od stupanja na snagu Zakona o zaštiti životinja te dvije godine otkad je prošao rok u kojemu su lokalne zajednice trebale riješiti zbrinjavanje i skrb napuštenih životinja, Prijatelji životinja pozivaju u subotu, 15. sijecnja na prosvjed za izgradnju skloništa i sustavno zbrinjavanje i udomljavanje napuštenih životinja na koje lokalne zajednice na obavezuje Zakon o zaštiti životinja.

Više informacija na www.prijatelji-zivotinja.hr.


Podijeli: Facebook Twiter