Zbog širenja dezinformacija i glasina Agrokor izgubio znatan dio vrijednosti 

Očišćene ostatke austrougarske bitnice obilaze tek šparugari
Očišćene ostatke austrougarske bitnice obilaze tek šparugari

U novom postu na njegovoj internetskoj stranici bivši čelnik Agrokora Ivica Todorić u petak je optužio Vladu da je početkom ove godine odlučila steći kontrolu nad Agrokorom kroz pripremljen manevar, širenjem dezinformacija i glasina, zbog čega je kompanija izgubila značajan dio svoje vrijednosti.

Kako ističe, Agrokor se u cijelom razdoblju svog poslovanja od 1989., zbog snažnog razvoja, susretao s raznim poslovnim izazovima, no oni su se uvijek rješavali.

Krajem 2016. i početkom 2017. godine, Agrokor u potpunosti ostvaruje budžete i očekuje odličnu poslovnu godinu. Negdje u to vrijeme, unatoč održivosti poslovnog modela Agrokora, Todorić tvrdi kako hrvatska Vlada odlučuje steći kontrolu nad koncernom kroz pripremljen manevar. Vlada taj naum ostvaruje ciljanim širenjem dezinformacija i glasina, tvrdi Todorić.

"Kroz izravnu političku intervenciju Agrokor je kritično destabiliziran na početku 2017. godine. To je ključni poslovni događaj i ključno vrijeme u kojem će se analiziranjem rasvijetliti što se sa Agrokorom dogodilo i tko je za to stvarni krivac", kaže Todorić.

Kaže i da svaka uzbunjujuća, naročito ako je dezinformirajuća, netočna i tendenciozna, izjava Vladinih dužnosnika uvelike utječe na burze, investitore i dobavljače.

"Upravo je to neodgovorna politika učinila Agrokoru", smatra Todorić.

Kako bi to dokazao, na postu je objavio podatke o nekonsolidiranim prihodima od prodaje u kumulativu te dio prezentacije koju je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavila Vladi, u kojoj je, kako ističe, jasno vidljiv drastični pad stanja zaliha od početka orkestriranog napada na Agrokor.

"Od početka medijskih i političkih napada Vlade RH na Agrokor, kompanija je izgubila značajan dio vrijednosti. Ministrica Dalić trebala bi znati da svaka informacija o tržišnoj poziciji, proizvodnji, rastu ili padu može utjecati na tržišnu vrijednost tvrtke. Nakon nezapamćenog sinkroniziranog napada najviših dužnosnika Vlade i orkestrirane medijske hajke na management kompanije pravo je čudo da je od Agrokora ostala ikakva vrijednost", navodi Todorić u svom najnovijem postu.

Todorić navodi i popis dobavljača sa sastanaka 27. ožujka 2017. u Konzumu, na kojem su dobavljači podržali njegovu upravu Agrokora - Kraš, Franck, AWT, Atlantic , Dukat , Vindija, TDR, Pet prom, Agrofructus, Mlinar, Zagrebačka pivovara, Unex, Podravka, Saponia, Granolio, Perutnina, Coca Cola, Karlovačka pivovara, Viro, Žito, Ricardo, Kutjevo, Alca, Pliva, Medika...

"Svim dobavljačima Agrokora i ovim putem želim posebno zahvaliti za sve godine uspješne suradnje uz zaposlenike Agrokora, oni su cijelo vrijeme bili motor rasta i uspjeha kompanije. Iskreno Vam hvala", navodi Todorić.

Odgođeno revizorsko izvješće

U petak je, prema najavama, trebalo biti objavljeno revizorsko izvješće o poslovanju koncerna u 2016. godini. No, u četvrtak navečer iz Agrokora su izvijestili da ni koncern, ni PricewaterhouseCoopers (PwC) još nisu završili pripremu i reviziju konsolidiranih financijskih izvještaja grupe.

"Agrokor i PwC nisu još, svaki u svom dijelu, završili složen zadatak pripreme i revizije konsolidiranih financijskih izvještaja Agrokor grupe, koja se sastoji od više od 40 kompanija u nekoliko država. Agrokor očekuje da će objaviti revidirane konsolidirane financijske izvještaje do kraja sljedećega tjedna", objavljeno je iz Agrokora.

Mediji su ranije ovoga tjedna špekulirali da je gubitak koncerna za 2016. godine dosegnuo 15 milijardi kuna.

U svibnju je izvanredna uprava, pak, objavila da su dugovi koncerna premašili 40 milijardi kuna. (Hina)



Podijeli: Facebook Twiter