Zbog salmonele iz Plodina povučen pureći hamburger

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u subotu navečer da je s hrvatskoga tržišta povučen i opozvan pureći hamburger s ružmarinom talijanskoga proizvođača AIA S.P.A. P. zbog osnovane sumnje da sadrži bakteriju Salmonella spp, te obavijestilo trgovačke lance da taj proizvod odmah povuku s tržišta i o tome žurno izvijeste Sustav brzog uzbunjivanja za hranu – HR RASFF. 

Ministarstvo poljoprivrede obavještava i sve trgovačke lance da, ako imaju taj proizvod u svojim trgovinama, da ga odmah povuku s tržišta i o tome žurno izvijeste Sustav brzog uzbunjivanja za hranu – HR RASFF ([email protected]). 

U priopćenju Ministarstva stoji da je 15. studenoga, u sklopu pojačanih kontrola hrane životinjskoga podrijetla, provedena službena kontrola veterinarske inspekcije u objektu PLODINE d.d. na adresi Industrijska zona R-29, Kukuljanovo. S tim u vezi, Veterinarska inspekcija izvijestila je u subotu, 19. studenoga, da postoji osnovana sumnja da proizvod »Pureći hamburger s ružmarinom«, s rokom valjanosti do 22. studenoga ove godine, talijanskoga proizvođača AIA S.P.A. P.,Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija.

Veterinarski zavod u Rijeci provodi mikrobiološke pretrage radi tipizacije bakterije, a rezultati nalaza očekuju se u nedjelju. 

Bakterija iz grupe Salmonella spp. izaziva zaraznu bolest salmonelozu koju najčešće uzrokuje hrana životinjskog podrijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito onu životinjskoga podrijetla, treba dobro termički obraditi prije konzumacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter