Zbog rokova bi Pazin mogao ostati bez modernog kina

Hoće li kinodvorana u Spomen domu stići zakoračiti u novo doba? (POU Pazin)
Hoće li kinodvorana u Spomen domu stići zakoračiti u novo doba? (POU Pazin)

Digitalno kino u Pazinu trebalo bi početi prikazivati filmove koncem idućeg tjedna. Prema ugovoru Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra i LMT laboratorija multimedijskih tehnologija, rok za realizaciju Investicijskog programa nabave digitalne kinoopreme za kino u Spomen domu istječe u četvrtak 19. rujna. U protivnom, ugovor se jednostrano može raskinuti, a POU kao potpisnik gubi pravo na sredstva iz Programa digitalizacije kina u Hrvatskoj, pojašnjava Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina.

A što je dosad napravljeno za digitalizaciju kina u Pazinu?

Iz Grada odgovaraju da je u proračunu za ovu godinu za uređenje i opremanje kinodvorane planirano 610 tisuća kuna. POU je do sada u dvorani Spomen doma obavio radove u kinokabini i postavio opremu vrijednu 100 tisuća kuna, od čega je Grad osigurao 80 tisuća kuna.

- Nabavljeno je i postavljeno projekcijsko platno i pokretno ozvučenje, adaptirana je kinokabina: otvor za digitalni projektor, ventilacijski otvor, a izvedeni su i potrebni električarski, zidarski i ličilački radovi te djelomično saniran krov iznad kino kabine, pojašnjava Sonja Matijašić, v. d. ravnateljice POU-a. Grad je 80 tisuća kuna dao za projekcijsko platno i pokretno ozvučenje, a ostatak je podmirilo Učilište iz vlastitih sredstava i radom tehničkog osoblja.

Međutim, da bi se projekt ostvario, potrebno je nabaviti i postaviti kompletnu audioopremu, dovršiti sanaciju krova iznad kinokabine, adaptirati ventilacijski otvor i postaviti klima-uređaj u kabini. "Vrijednost navedene opreme i radova znat će se nakon provođenja postupka javne nabave", pišu iz Grada procjenjujući da će ukupni troškovi projekta prijeći iznos od 800 tisuća kuna, od čega će Ministarstvo podmiriti tek 259,5 tisuća kuna.

Budući da se da se radi o novoj djelatnosti, koju Učilište desetljećima nije obavljalo, a prema potpisanim ugovorima s Ministarstvom kulture i Hrvatskim audiovizualnim centrom, postoje vrlo precizno definirane obveze kino prikazivača u smislu broja, vrste i kvalitete filmskih projekcija te drugih programskih obveza vezanih za filmsku djelatnost, Sonja Matijašić smatra da je neophodno planirati zapošljavanje jedne osobe na tom radnom mjestu, kako bi se ugovorne obveze mogle kvalitetno i u potpunosti izvršavati. (Piše Mirjan RIMANIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter