Zbog Rockwoolove ceste suspendiran UPU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Picanski vijecnici su na posljednjoj sjednici stavili izvan snage Urbanisticki plan uredenja Poduzetnicke zone Pican - Jug zbog pogreške u izradi te odbili izvješce Županijskog povjerenstva za pracenje utjecaja rada Tvornice kamene vune Rockwool ocijenivši ga neutemeljenim.

Suspendirali su UPU zbog koridora prometnice koja vodi do tvornice a koji nije propisno udaljen od plinske stanice, što je previd za koji odgovornost snosi izradivac. Rijec je o makadamskoj cesti koju je bila obvezna asfaltirati Opcina, a sada je to Hrvatski fond za privatizaciju kao novi vlasnik zemljišta. Plan ce mirovati do izmjena i dopuna, a njihovo bi se donošenje moglo otegnuti do sljedece godine.

Odluka je donesena uz protivljenje oporbenog vijecnika, nositelja Nezavisne liste Branka Ružica, koji smatra da se time zaustavlja razvoj opcine. Po njegovom mišljenju, problem nije u cesti, nego u plinskoj stanici, pa je stoga dovoljno premjestiti je ili minimalno preinaciti plan.

Vijecnici su odbacili izvješce županijskog povjerenstva jer je izradeno na temelju podataka dobivenih iz Rockwoolovih mjernih stanica, koje Vijece smatra pristranima, ali i zato jer se u njemu navodi da se nitko od gradana nije požalio na zdravstvene probleme uzrokovane emisijama iz tvornice, a to dokazano nije tocno, tvrdi potpredsjednica Vijeca i opcinska koordinatorica za ekologiju, nositeljica Nezavisne liste Kristina ?urovic.

Vijecu je predstavljen odvjetnik Branislav Vukojevic, kojega je Opcina angažirala radi podizanja optužnice protiv Rockwoola.


Podijeli: Facebook Twiter