Zbog propusta suspendirano 5 djelatnika pulskog zatvora

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U samici pulskog zatvora u ponedjeljak je u požaru izgorio 25-godišnji zatvorenik Bojan Bešić iz Pule, koji je izdržavao osmomjesečnu kaznu te je iz zatvora trebao izići za dva mjeseca, doznajemo iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora.

Zbog njegove smrti s dužnosti su udaljeni upravitelj pulskog zatvora Goran Terković, voditelj Odjela osiguranja zatvora te trojica pravosudnih policajaca. Istraga svih okolnosti smrti zatvorenika se nastavlja te će se utvrđivati stegovna odgovornost navedenih službenika zatvora, a ovisno o rezultatima istrage i eventualna pojedinačna kaznena odgovornost, potvrđeno je iz službenih izvora, odnosno policije i ministarstva pravosuđa. 

Nakon noći provedene u nadzoru pomoćnik ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Ivica Šimac danas je u 14 sati izjavio da je povjerenstvo Ministarstva pravosuđa utvrđujući okolnosti ove tragedije utvrdilo propuste službenika pulskog zatvora u proceduri smještanja zatvorenika u samicu.

Pojasnio je da su pravosudni policajci propustili obaviti temeljitu pretragu zatvorenika kada su ga zbog narušavanja reda i sigurnosti prisilno premještali iz jedne u drugu prostoriju te je zatvorenik u samicu unio upaljač.

- Zbog tog propusta iz službe su udaljena tri pravosudna policajca te njihovi nadređeni, odnosno voditelj odjela osiguranja i upravitelj zatvora. Ovo je dosad najteži incident u hrvatskim zatvorima, a protiv spomenutih osoba bit će pokrenuti stegovni postupci. Policija, Državno odvjetništvo i povjerenstvo ministarstva i dalje rade na ovom slučaju i utvrđuju sve okolnosti. Zatvorenik je izazvao požar upaljačem koji u samicu nikako nije smio unijeti. Samica je obložena materijalom koji sprječava samoozljeđivanje, ali je istovremeno riječ o lako zapaljivom materijalu, odnosno spužvi, odgovorio je Šimac na upit novinara što je to zatvorenik mogao zapaliti u sobi za izolaciju.

- Pulski zatvor je i nakon ovog incidenta siguran, ali ako netko želi sebe ozlijediti, mi tu, nažalost, ne možemo puno učiniti, kazao je Šimac te je na pitanje novinara je li stradali zatvorenik dosad pokušavao dići ruku na sebe kazao "kod nas nije, ali…" dajući tako naslutiti da jest, ali ne u pulskom zatvoru.

Odgovarajući na daljnje upite novinara Šimac je kazao da je od smještanja 25-godišnjaka u samicu do otkrivanja požara oko 15.30 sati proteklo oko sat vremena.

- Pravosudni policajci su obučeni za postupanje u slučaju izbijanja požara. Konkretno, policajac koji je pokušao ući u vatrom zahvaćenu samicu pokušao je otvoriti vrata koja su već bila užarena pa je zadobio opekline po rukama. Inače je taj pravosudni policajac član dobrovoljnog vatrogasnog društva i aktivirao je protupožarni aparat. Odmah su pozvani hitna pomoć, vatrogasci i policija ali se, nažalost, mladiću u samici više nije moglo pomoći. (M. KOŠTA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U SRIJEDU.


Podijeli: Facebook Twiter