Zbog pritiska javnosti bankari odustali od bonusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoki bankarski bonusi i nemoralnost isplate milijunskih svota celnicima banaka, posebno u doba krize, iritiraju javnost, a sad bi ta javnost, odnosno gradani, mogli biti siromašniji zato što celnici banaka pod pritiskom politike odustaju od isplate pripadajucih im bonusa.

Naime, Stephen Hester, predsjednik uprave Royal Bank of Scotland (RBS), koja je u 82-postotnom vlasništvu države, odnosno poreznih obveznika, odustao je od 963.000 funti bonusa u dionicama, a njegov primjer, navode otocki mediji, slijedio je i predsjednik uprave Lloydsa koji je u 41-postotnom vlasništvu države.

Posljedica svega je gubitak dionicke vrijednosti od 580 milijuna funti RBS-a, odnosno 921 milijuna Lloydsa u jednom danu, a od tih 1,5 milijardi funti gubitka dionicke vrijednosti, na državne udjele otpada gotovo 900 milijuna. Gubitak je posljedica bojazni da je rijec o politickom pritisku i utjecaju na financijske kompanije.

Hesteru je, otkako je u jesen 2008. godine preuzeo tada posrnulu RBS, isplaceno oko 11 milijuna funti bonusa, što u novcu, što u dionicama.

Isplati bonusa Hesteru usprotivili su se opozicijski laburisti protekloga tjedna, a posebno je glasan u tome bio njihov celnik Ed Milliband. RBS je krahirao u financijskoj krizi koja je izbila u jesen 2008. godine, a porezni obveznici su je spasili s najmanje 45 milijardi funta. Hester prema ugovoru ima pravo na bonus do 1,5 milijun funti, a ugovor su s njim sklopili laburisti u vrijeme kada su bili na vlasti.

Lord Myners koji je u laburistickoj vladi Gordona Browna kao ministar bio zadužen za londonski City upozorio je svoje laburisticke kolege da ne stvaraju neprijateljsku atmosferu prema poslovnom sektoru, ali je Millibandovo inzistiranje na odustajanju od bonusa pohvalio konstatiravši da su u tome stvari naprosto otišle predaleko.

Ured premijera Davida Camerona najavio je da se vlada i njeni clanovi nece baviti mikromenadžmentom banaka u vecinskom državnom vlasništvu, a odluke o tome hoce li prihvatiti bonus ili nece su individualne pri cemu nagrade za dobar posao same po sebi nisu ništa loše. No, i Cameron je porucio da bi ti bonusi trebali biti "odgovorni" i ograniceni.

Pretpostavlja se da ce sljedeca meta javnosti medu bankarima od koje ce se tražiti da odustane od bonusa biti Bob Diamond iz Barclaysa koji bi trebao dobiti nagradu od 10 milijuna funti. (T. PONOŠ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter