Zbog poplave bila zatvorena granica na Plovaniji


Danas od 8.30 do 16.30 sati radi obilne kiše i slijevanja vode bio je zatvoren granični prijelaz Plovanija, a promet je bio usmjeren na granični prijelaz Kaštel.

Radi pada stabala i poplavljenog područja na dionici od Šmarja prema Kopru vozilo se naizmjenično uz regulaciju policije. Vatrogasci i nadležne službe su na terenu i pomažu mještanima koji spašavaju kuće na slovenskom području. Na hrvatskom dijelu granice je poplavljen dio kod Mlini i Bužina i gotovo se radi samo o njivama i vinogradima.

Obišli smo slovenski dio, do mosta kod aerodroma, pa dalje do kuda je bilo moguće doći. Za odlazak do Lucije i Portoroža moglo se ići samo zaobilazno preko Kopra. Prema informacijama iz slovenske policije poplavljen je veći broj kuća i podruma na području Lucije, a jednako tako i kod Šmarja. Mještani pograničnog slovenskog dijela se od ranih jutarnjih sati borili su se s vodom. Kuća koja je prva do mosta prema Luciji je spašena.

Na području Šmarja su na glavnu prometnicu koja ide od Kaštela do Kopra pala brojna stabla i promet je otežan, no na tom djelu se ipak vozilo naizmjence dok su službe čistile cestu.

Na cijelom području Bujštine protekle noći pala je obilna kiša, na nekim mjestima i do 50 litara po kvadratnom metru. Kiša je dodatno natopila dolinu Dragonje. Vodom se napunio kanal Sv. Odorika koji prolazi kroz Sečovlje, a zbog visoke razine mora voda se razlila po naselju i okolnim poljima. Promet je prema Sloveniji bio usmjeravan preko Kaštela, ali ni tamo nije bilo bez problema jer se kod skretanja za naselje Padna zbog odrona vozilo jednim prometnim trakom. Nabujala Dragonja poplavila je okolna polja kod Bužina i Škudelina, te većim dijelom polja na slovenskoj strani. Vodostaj Dragonje se stalno pratio kod mosta u blizini graničnog prijelaza Kaštel, gdje je u jutarnjim satima vodostaj bio dvadesetak centimetara niži od kritičnog. No, kiša tijekom dana nije prestajala, pa su mogući novi problemi.

Obilne kiše koje su padale cijelu noć na području Bujštine, uz olujno jugo s mjestimičnim udarima između 60-80 km/h, prouzročile su izlijevanje vode u desetak podruma umaških stanova i kuća gdje su intervenirale jedinice vatrogasne postaje Umaga. Najviše problema bilo je u naselju Gornji Picudo gdje se sa obližnjih polja izlila voda u lokvu. Djelatnici iz vodoprivrede gradili su interventnu branu, izjavio je Bojan Štokovac zapovjednik JVP Umag.

Nabujala voda u potoku u Zelenoj Laguni

Potok, odnosno kanal koji ulazi u more u uvali Molindrio, u porečkoj Zelenoj Laguni iza diskoteke Biblos, danas je nabujao, što je uobičajena slika tijekom obilnijih padalina. No, premda je kiša padala tijekom nedjelje i ponedjeljka, ipak nije bilo opasnosti od izlijevanja, kako se ujutro očekivalo. Provjerili smo u Županijskom centru 112, gdje su kazali da nemaju na terenu nikakvih dojava o problemima zbog padalina ili izlijevanja vode. Slično je bilo i u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Poreč, gdje nam je rečeno da nisu tijekom nedjelje imali nijednu intervenciju. Poziva građana nije bilo ni danas do podneva, koji su ljetos zbog kiše imali problema s poplavljenim podrumima i sličim suterenskih prostora. (M. S., L. J., S. Bo., T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter