Zbog poplava ce revidirati prostorne planove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija, njeni gradovi i opcine solidarno ce, svatko prema svojim mogucnostima, sudjelovati u obnovi novigradske sportske dvorane, kao i u saniranju i rekonstrukciji druge javne infrastrukture, poput cesta i vodotoka, devastirane u nedavnim katastrofalnim bujicama koje su pogodile sjeverozapadnu, a zatim i južnu Istru.

Zakljuceno je to na koordinaciji svih deset istarskih gradonacelnika sa županom Ivanom Jakovcicem, kojemu su u utorak prisustvovali i zamjenik i predsjednik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Vedran Grubišic te predsjednik Županijske skupštine i šef istarskih vatrogasaca Dino Kozlevac.

Pritom ocekuju maksimalni angažman svih nadležnih institucija, u prvom redu Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta. Osim toga, s ciljem prevencije takvih dogadaja u suradnji s Hrvatskim vodama provest ce cjelovitu reviziju prostornoplanske dokumentacije Županije i svih istarskih jedinica lokalne samouprave, zakljuceno je na sastanku.

Skup je održan upravo u novigradskoj dvorani, u kojoj šteta po prvim grubim procjenama iznosi oko pet milijuna kuna, a u Gradu procjenjuju da ce za njeno ponovno stavljanje u funkciju trebati tri do šest mjeseci. Zakljucke su novinarima iznijeli župan i gradonacelnici Novigrada i Pule Anteo Milos i Boris Miletic.

"U ovom je trenutku najvažnije pokazati solidarnost na djelu. Nitko u takvim situacijama ne smije ostati sam. Svi gradovi, a ocekujem i opcine, na celu sa Županijom sudjelovat ce u obnovi dvorane. Pozivam i sve druge da pomognu, jer i to je pokazatelj našeg zajednickog nacina življenja u Istri", rekao je župan.

Istaknuo je da se prvenstveno valja usmjeriti na rješavanje javnih objekata koji pripadaju svim gradanima, a potom ce izvidjeti i kako pomoci najugroženijim i najpotrebitijim stanovnicima. "Županija je vec izdvojila dio skromnih sredstava za najpogodenije gradane Umaga, a to cemo nastojati uciniti i u drugim situacijama", najavio je.

Što se revizije prostornoplanske dokumentacije tice, spomenuo je da je u zadnjih tridesetak godina puno toga izgradeno, a medu tim objektima ima i onih podignutih na crno, koji direktno utjecu i na vodotokove. Usto, ocite su globalne klimatske promjene sa sve cešcim ekstremnim situacijama.

Sve to treba uzeti u obzir i vidjeti što treba izmijeniti i poduzeti prilikom planiranja i izgradnje sustava odvodnje, ali i samih objekata, zakljucio je, pozivajuci gradane Istre da, i svatko za sebe, iz nedavnih nemilih dogadaja izvuku pouku te budu spremni za takve situacije. Zahvalio je i medijima "na korektnom i iscrpnom pracenju" svega što se u zadnje vrijeme dešavalo u Istri.

Miletic je naglasio da je jedna od najvecih vrijednosti upravo zajedništvo, koje su i ovom prigodom iskazali svi gradonacelnici Istre zajedno sa županom. "Siguran sam da cemo zajednickim snagama doprinijeti da štete budu što prije sanirane, ali i, u suradnji s drugim nadležnim institucijama, prevenirati moguce poplave", rekao je.

Milos je zahvalio svima koji su im pomogli te istarskim kolegama i županu na solidarnosti i podršci, koju ce konkretizirati i kroz financijsku pomoc cim budu spremne detaljne procjene šteta, vjerojatno za desetak dana. Napomenuo je da smatra da iznos od pet milijuna kuna u konacnici ne bi trebao biti premašen.

"Pomoc su ponudile i male opcine poput Cerovlja, a znamo u kakvim su one teškim situacijama", istaknuo je. U utorak su ocekivali dopremanje 15-ak strojeva za isušivanje dvorane, što su omogucili gradovi Rovinj i Labin, a svojim angažmanom i Adris grupa.

Izvijestio je i da s Hrvatskim vodama i Gradevinskim fakultetom iz Rijeke pripremaju studiju utjecaja oborinskih voda i slivnih bujicnih tokova za primjereni sustav zaštite na cijelom podrucju grada i na ovoj lokaciji, na kojoj su osim dvorane Dom za starije, vrtic i škola, što ce za Grad biti dugorocan i financijski zahtjevan projekt.


Podijeli: Facebook Twiter