Zbog penisa Ina otkazala sponzorstvo?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih dana pojavili su se provokativni plakati koji najavljuju premijeru lascivne komedije »Lizistrata« u rijeckom HNK-u Ivana pl. Zajca. Autor plakata je Ádám Árpád Szabó, a nastao je prema ideji madarskog redatelja Róberta Alföldija.

Premda je Ina najavljena kao pokrovitelj predstave, pet dana prije premijere od toga se odustalo. U vezi s tim dobili smo službeno priopcenje Ine u kojemu stoji:

"Ina je dugogodišnji pokrovitelj Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Suradnja s navedenim kazalištem ostvarena je i ove godine. Naši prvotni planovi bili su pokroviteljstvo predstave 'Lizistrata', medutim ipak smo donijeli odluku da cemo biti pokrovitelj opere 'Adriana Lecouvreur', koja ce biti premijerno prikazana u ožujku.

Razlozi za ovakvu odluku rezultat krajnjih su dogovora izmedu Ine i kazališta te nemaju nikakvu drugu pozadinu.

Premda se motiv plakata - ružicasti marcipan u obliku uzdignutog muškog spolovila - ne navodi kao razlog otkazivanja pokroviteljstva »Lizistrate«, možemo samo nagadati da iza ovakve odluke stoji ne baš cudoredan propagandni materijal.

»Sporni« detalj plakata može se povezati sa sadržajem Aristofanove komedije:- U ovom komadu žene ratuju i bore se pomocu svoje ženstvenosti. Pokušavaju apelirati upravo na muževnost muškaraca. Vrlo konkretno i vrlo doslovno to cine. Ono što mene osobno zanima pitanje je može li vlast, koja je vrlo slicna u Hrvatskoj i Madarskoj, raditi na dobrobit zajednice? - kaže Alföldi koji je »Lizistratu« smjestio u Hrvatski sabor.

U predstavi glume Jelena Lopatic kao Lizistrata te Olivera Baljak, Tanja Smoje, Andreja Blagojevic, Anastazija Balaž Lecic, Biljana Toric, Tanja Tišma, Dražen Mikulic, Alen Liveric, Jasmin Mekic, Damir Orlic, Tomislav Bundic, Alen Hujic, Neda Šimic-Božinovic, Alen Nezirevic i Dimitrij Andrejcuk.


Podijeli: Facebook Twiter