Zbog PDV-a od 25 posto glazbenici na ulicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ostali smo bez poštovanja Vlade koja radi sve da bi za sebe imala više! Ako treba, idemo i na ulicu! Zašto gospodin Linić nije došao i objasnio nam zašto mi imamo PDV 25 posto!? Zbog čega!? Neka ga je sram!

Ovako je, emotivno, govorila Tereza Kesovija u subotu u zagrebačkom Vintage Industrial Baru gdje su se glazbenici u velikom broju odazvali pozivu Hrvatske glazbene unije te prosvjedovali protiv činjenice da Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a na ulaznice u Europi. Nije samo Tereza iskazala ogrčenost zato što se zabavnu, popularnu, rock glazbu diskriminira u odnosu na klasiku, film, kazalište. Zajednički je to stav svih, baš kao i iskazana spremnost da se ovaj put ide do kraja.

- Ovo je prvi korak. Ići ćemo i na ulicu ako treba, jer ovo je nepravedno, kazao nam je Damir Martinović Mrle.

Glazbenici traže razgovor u Ministarstvu financija ne bi li im iz prve ruke objasnili tko su, što su, od čega i kako žive te koliku popratnu industriju uz sebe vežu koncerti kojih, uz ovakav PDV, više neće ni biti. Prosvjed je započeo žestokim "intoniranjem" hrvatske himne na električnoj gitari u izvedbi Jurice Pađena.

- Zašto smo diskriminirani? - upitao je s pozornice Husein Hasanefendić, predsjednik HGU-a, istaknuvši da je Ministarstvo financija donijelo najblaže rečeno ishitrenu odluku.

Nikša Bratoš, predsjednik Glavnog odbora HGU-a, podsjetio je na stopu od šest posto u Švedskoj i Belgiji, sedam u Njemačkoj i Francuskoj, pa se zapitao zašto bismo to mi morali biti "pametniji" i imati PDV od 25 posto. 

- Ovo će nas pretvoriti u zemlju bez glazbe - upozorio je Bratoš.

- Duboko vjerujem da je to što radimo umjetnost. Ne radite probleme gdje ih ne bi trebalo biti. Neka svi imamo iste šanse i profesionalne uvjete - poručila je Remi, članica Glavnog odbora HGU-a.

Sve je to, na svoj način, sublimirala Tereza Kesovija, prije nego je za kraj grupa Gretta žestoko odsvirala pjesmu u kojoj se veli i to kako "ovim svijetom vladaju kreteni". (Siniša PAVIĆ/NL)

Porezna uprava: Ne uvodi se veći PDV za komercijalne koncerte

U povodu prosvjeda glazbenika zbog stope PDV-a od 25 posto na ulaznice za komercijalne koncerte, oglasili su se danas i iz Porezne uprave priopćenjem u kojemu tvrde da nacrtom prijedloga novog zakona o PDV-u nije predloženo nikakvo povećanje stope PDV-a na ulaznice za koncerte, na koje se i do sada taj porez plaćao po stopi od 25 posto.

Dvadesetpetpostotna stopa PDV-a, ističu, i dosad se odnosila na ulaznice za sve koncerte. Izuzetak su bili samo oni koncerti koje kao usluge obavljaju "ustanove u kulturi ili druge organizacije u kulturi koje se takvima smatraju prema propisima Republike Hrvatske", a čije su usluge oslobođene plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Iz Porezne uprave podsjećaju i da organizatori koji obračunavaju stopu od 25 posto PDV-a na koncerte imaju pravo na odbitak pretporeza (ulaznog poreza na na dodanu vrijednost) dok "ustanove u kulturi" ne mogu odbiti pretporez. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter