Zbog Pape zavareni šahtovi i zatvoreni prozori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu osiguranja boravka pape Benedikta XVI. u Zagrebu policija je proteklih mjeseci obavila nekoliko desetaka tisuca sigurnosnih provjera s gradanima koji stanuju na trasi kretanja kolone sa Svetim Ocem, oduzela je više od tisucu komada oružja, pregledala nekoliko tisuca zgrada i zavarila nekoliko tisuca šahtova i otvora, izvijestio je u srijedu zamjenik nacelnika zagrebacke policije Mihael Varga.

Policija je pregledala i evidencije te zasad nije utvrdila da ima sumnjivih osoba koje bi mogle utjecati na sigurnost Svetog Oca koji ce u glavnom gradu Hrvatske boraviti u subotu i nedjelju, 4. i 5. lipnja.

Varga nije želio reci koliko ce policajaca osiguravati boravak Pape, no dodao je da ce ih biti dovoljno, a u pomoc ce im stici i kolege iz svih policijskih uprava. Rekapitulacija troškova, rekao je, bit ce nacinjena nakon posjeta Pape.

Na prijedlog policije, Grad je zabranio rad prodavaonica, terasa kafica i ustanova za vrijeme posjeta Svetog Oca, no zaštitarima koji rade na tim mjestima nece biti oduzeto oružje.

U policiji isticu da ce tijekom posjeta život teci najnormalnije i da u prometu nece biti kolapsa jer ce za vrijeme prolaska kolone promet biti prekidan najdulje 30 do 35 minuta.

Policija poziva gradane da ne parkiraju u zonama trase kretanja i objekata posjeta Svetog Oca, da zatvore prozore i ne borave na balkonima tijekom prolaska kolone na trasi kretanja i na mjestima posjeta te da ne bacaju predmete na trasu kretanja, cak ni bukete cvijeca.

Hodocasnicima savjetuje da u subotu na mjesto susreta sa Svetim Ocem na Trgu bana Jelacica dodu do 18 sati, a u nedjelju na zagrebacki Hipodrom do osam sati da bi bili pregledani i smješteni na odgovarajuca mjesta odredena prema ulaznicama.

Na glavni zagrebacki trg nece biti dopušteno nositi natpise, zastave na štapovima i kišobrane, rekli su u policiji, koja gradane poziva da ne nose oružje, noževe i alkoholna pica.

Poziva ih takoder da se pri dolasku u Zagreb koriste organiziranim prijevozom, da se pridržavaju naputaka dobivenih od crkvenog odbora za docek Svetog Oca, da suraduju s policijom te postupaju prema uputama redara koji ce imati informacije o medicinskoj pomoci, prehrani i higijenskim potrebama.

Po posljednjim podacima, hodocasnici ce u Zagreb doci organizirano u 500 do 600 autobusa, što je manje nego tijekom posjeta pape Ivana Pavla II., a ocekuje se da ce ih biti izmedu 250.000 i 400.000.

Policija gradane upozorava da obrate pažnju na nepoznate osobe koje se krecu uz zgrade uz trasu kretanja ili objekte boravka Svetog Oca te da joj odmah jave ako uoce sumnjive osobe ili ostavljene sumnjive predmete.

U zgradama uz trasu kretanja ili uz objekte boravka Svetog Oca policija ce pojacano nadzirati osobe koje ulaze u zgrade, posebice one koje u njima ne stanuju. Oko tih zgrada bit ce više policijskih službenika kojima se gradani mogu obratiti za pomoc ili obavijesti.


Podijeli: Facebook Twiter