Zbog ovaca više puta intervenirala i policija

Ovce na slobodnoj ispaši pravile štetu
Ovce na slobodnoj ispaši pravile štetu

U omanjem zaseoku Kaligarići nedaleko od Oprtlja, koje je, kao i nekoć, udaljeno od svih važnijih prometnih pravaca, zadnje dvije godine, a intenzivno od početka ove godine, žale se zbog stada od petnaestak ovaca i jednog magarca. Životinje su lutale i pravile štetu po poljima i maslinicima pa su mještani Kaligarići i obližnjeg sela Vižintini Vrhi u nekoliko navrata tražili pomoć policije, stočarskog inspektora, oprtaljske Općine, a naposljetku i medija.

- Ovce su lutale okolicom, pravile štetu, brstile lišće s mladih maslina, vinove loze, smokava, priča nam 73-godišnja Silva Antonac iz Kaligarići. Na vijest da je vlasnik ovog tjedna konačno svoje stado ovaca odvezao iz sela, kaže: "Nismo to mogli više izdržati, sada smo prezadovoljni.

Pobrstili bi mlade biljke

Stado bi često dolutalo i do obližnjeg sela Vižintini Vrhi, rekao nam je Mirjan Stornoga koji se bavi maslinarstvom i povrtlarstvom, sadi luk i češnjak.

- Imali smo velikih problema s ovcama koje su se početkom ove godine doslovno preselile u Vižintine Vrhe, svakodnevno su dolazile i nesmetano brstile zimzeleno ukrasno grmlje oko kuće i prljale. Činile su i štetu po njivama, gazeći nasade posađenog češnjaka. Na svu sreću, riješili smo problem s ovcama, jer da su ostale, pobrstile bi sve mlade biljke češnjaka koje su upravo niknule. Da se vlasnik odgovornije ponašao, nije trebalo doći do toga. U nekoliko navrata zvali smo policiju, no ona je mogla intervenirati samo zbog narušavanja javnog reda i mira. Bio je i stočarski inspektor, no čitav se slučaj relativno sporo rješavao, mišljenja je Stornoga.

Poznati maslinar iz sela Ipši, Klaudio Ipša koji u blizini sela Vižintini Vrhi ima mladi maslinik od 278 stabala, požalio nam se da su mu ovce oštetile pedesetak maslina koje će morati zamijeniti novima.

- Ovce su, pogotovo kada je pao snijeg, brstile lišće, a oštećene su i grane jer ono što nisu stigle dohvatiti same, magarac bi im potegnuo da lakše brste. Vlasnik nije reagirao na naše žalbe, već je tvrdio da ovce imaju pravo na slobodnu ispašu i da smo mi ti koji moramo ograditi svoje površine. Zvali smo policiju u par navrata. Trebamo ih pohvaliti, svaki put su došli i napravili zapisnik, ali ruke su im vezane jer u takvim slučajevima mogu reagirati samo zbog remećenja javnog reda i mira, rekao nam je Ipša.

Loši međususjedski odnosi

Komentar smo zatražili od vlasnika ovaca Wernera Friedricha Fölka, kojeg u Kaligarićima zovu Mirko. Kao mladi umjetnik iz Njemačke je u Istru prvi put došao 1967. godine, sudjelovao je na rovinjskoj Grisiji i kupio kuću u Grožnjanu, a potom u Kaligarićima. Za neke osobenjak, za druge zaljubljenik u tradiciju istarskog podneblja, rekao nam je da je zbog učestalih pritisaka ovce upravo ovog tjedna odvezao iz sela.

- Domaćini su se udružili protiv mene. Činjenice je da su ovce bile u ograđenom prostoru, no netko ga je uporno otvarao i ovce su lutale, rekao nam je na solidnom hrvatskom jeziku gospodin Werner. Tvrdi da štetu nisu činile ovce već srne i da je sve kulminiralo zbog loših međususjedskih odnosa. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter