Zbog opasne alge više pacijenata na hitnoj

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Svakih pet minuta nam pristižu elektronskom poštom dojave građana koji se žale da imaju simptome koje uzrokuje toksična alga iz roda Ostreopsis. Rekao nam je to jučer popodne dr. Martin Pfannkuchen, znanstvenik Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković (CIM IRB) u Rovinju. On je dan ranije otkrio da su primili stotinjak dojava u svega 24 sata od objave prisutnosti toksične alge na hrvatskom djelu Jadrana.

Jesu li i u hitnom prijemu zabilježili veću prisutnost pacijenata zbog toga? Dr. Srđan Jerković, voditelj Centra za hitnu medicinu OB Pula, kaže da su proteklih dana imali pacijente koji su se žalili na promjene na koži (dermatitis) i na povremeno curenje iz nosa (hunjavica) te da je njihov broj nešto veći nego inače.

- Nakon napisa u novinama, u kojima se spominje da takve simptome imaju pacijenti izloženi toksičnoj algi, obratili smo se rovinjskom Centru za istraživanje mora i doznali više detalja o tome. Zaključili smo da takve simptome uglavnom imaju turisti koji su čitav dan provodili na moru, zaključio je Jerković.

Inače, toksičnu algu je zamijetio dr. Pfannkuchen početkom kolovoza na plažama od Pule do Poreča te o tome alarmirao medije 18. kolovoza. Već je dan kasnije iznio da je primio stotinjak dojava od Istre do Dubrovnika od ljudi koji su zamijetili na sebi simptome koje uzrokuje alga, poput curenja iz nosa, kašljanje i vrućica te kožne reakcije i respiratorne probleme. Naglasio je da ovi simptomi nisu opasni po život. Otkrio je da je sada opasnost od alge pri kraju jer završava njezin životni vijek s obzirom da cvat alge tipično traje od dva do tri tjedna, nakon čega nestane. Nakon toga algu više ne treba očekivati ove godine s obzirom da je do sada bilo uobičajeno da se ta alga pojavi jednom godišnje, ove godine je to bilo u kolovozu, a ranijih u listopadu. Dok se na hrvatskom djelu Jadrana tek putem medija alarmira na taj problem, diljem talijanskog djela Jadrana podignute su crvene zastave na više od 20 plaža, pa se na tim mjestima ne preporučuje kupanje. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter