Zbog oklade skupio milijun žirafa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetpetogodišnji Norvežanin Ola Helland iz Stavangera prošle se godine kladio s prijateljem Jörgenom da može skupiti milijun žirafa prije isteka 2010, a 25. kolovoza dokazao je da je bio u pravu, iako mu se na pocetku nije tako cinilo. Sama oklada rodila se iz razgovora o društvenoj moci interneta, a katalizator je bilo nekoliko piva previše.

Hellandu je trebalo 440 dana da skupi milijun žirafa, a stigle su mu putem interneta iz 102 države, ukljucujuci i 201 crtež iz Hrvatske.

Kako ne biste mislili da mu je kanta za smece na racunalu radila prekovremeno dok je brisao sve te dugovrate životinje, Ola Helland stavljao je svaku od milijun žirafa kako su mu stizale na stranicu koju je napravio samo za njih.

Za prikupljanje svog milijuna imao je 573 dana, a racunale su se samo rucno radene žirafe, bez pomoci racunala. Osim internetske stranice koju je ekspresno napravio, stavio je obavijest o svojoj okladi i na Facebook i Twitter.

Najstarija osoba koja mu je poslala žirafu bila je slijepa Finkinja stara 104 godine, a milijuntu žirafu mu je poslala šesnaestogodišnja Tonje iz Vagena u Norveškoj.

Iako je sada taj neobicni projekt gotov, Norvežanin nije prestao stavljati žirafe koje su mu nastavile stizati na svoj sajt, pa ih je sada tamo 1.015.150, a još uvijek možete poslati svoju žirafu.


Podijeli: Facebook Twiter