Zbog obnove ceste granica kod Buzeta zatvorena 45 dana

Započela rekonstrukcija ceste na granici sa Slovenijom (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Započela rekonstrukcija ceste na granici sa Slovenijom (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Upravo su započeli radovi na završnom dijelu projekta rekonstrukcije državne ceste Buzet-granični prijelaz Požane, zbog čega je odlukom Hrvatskih cesta d.o.o. Zagreb, od 11. siječnja do 24. veljače, privremeno za sav promet zatvoren dio ceste na samoj državnoj granici sa Slovenijom, a samim time i granični prijelaz Požane - Sočerga. Tijekom ponedjeljka uspostavljena je privremena prometna regulacija na način da se međudržavni granični promet njome preusmjeruje na 45 kilometara udaljen granični prijelaz Kaštel-Dragonja.

Saniraju klizište

- Očekivano vrijeme trajanja ovih dodatnih radova je 45 dana. Riječ je o vrlo zahtjevnoj investiciji za koju je bilo potrebno izraditi dodatno tehničko rješenje kao i uspostaviti poseban prometni režim. Sanirat će se klizište kao i proširiti profil prometnice na dionici od 150 metara što je u obuhvatu zahvata projekta Buzet-granični prijelaz Požane. Vrijednost ovih dodatnih radova iznosi 3,6 milijuna kuna, iz čega proizlazi kako je sa prethodno ugovorenih oko 31 milijun kuna ukupna vrijednost investicije oko 35 milijuna kuna, bez PDV. Po završetku tih radova možemo govoriti o završetku cijelog projekta rekonstrukcije državne ceste na dionici Buzet - GP Požane ukupne duljine od 6,9 kilometara, a kojeg izvodi zajednica ponuditelja - GP Krk i Strabag iz Zagreba, izjavila je glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić.

Rekonstrukcija i proširenje dijela ceste te sanacija i stabilizacija trupa ceste zbog aktivnog klizišta, izvodi se u samom graničnom pojasu između objekata graničnih prijelaza Požana i Sočerge u podnožju strme litice. Inače objekt GP Požane je van funkcije od prosinca 2013. godine, od uvođenja zajedničke granične kontrole, odnosno uspostavljanja tzv. ''one stop control'', od kada hrvatski i slovenski policajci graničnu kontrolu obavljaju zajednički na slovenskoj strani, u graničnom objektu Sočerga.

Najviše muke za radnike koji putuju

Rijetkost je da se zbog rekonstrukcije državne ceste na 45 dana zatvori granični prijelaz. No izradu pilota u dijelu postojećeg kolnika te manipulativni prostor za strojeve i opremu moguće je osigurati isključivo na postojećem kolniku pri čemu je zbog strme konfiguracije terena nemoguće osigurati dodatni koridor kojim bi se mogao odvijati promet tijekom izvođenja radova, navode u Hrvatskim cestama. Upravo su stoga za radove izabrani mjeseci izvan turističke sezone, kada je promet tom dionicom najmanje frekventan.

- Drago mi je da je sukladno planiranim terminima započela rekonstrukcija ceste. Nadam se da će vremenske prilike, ali i sama konfiguracija terena dozvoliti izvođaču radova da sve odradi u  predviđenom roku. Sigurno je da će zatvaranje ceste i graničnog prijelaza značajno otežati prelazak granice prvenstveno onima koji svakodnevno odlaze na posao u Sloveniju ili Italiju, ali osobno sam mišljenja da se vrijedi malo strpjeti da sutra dobijemo jednu kvalitetnu vezu sa Slovenijom i da upravo onima koji su svakodnevno na cesti put na posao bude jednostavniji, brži i sigurniji, izjavio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Po dovršetku ovih radova, najavio je Žulić, intenzivnije će se krenuti u inicijative za otvaranje GP Požane - Sočerga za sav teretni promet čime bi se dodatno potaknulo gospodarstvo s obje strane granice i Buzet ponovo vratilo na važnu kartu transportnih pravaca prema Sloveniji i Europi.

Samo za kamione

Uredbom slovenske Vlade o određivanju graničnih prijelaza za međunarodni i međudržavni promet Republike Slovenije na vanjskoj granici EU-a, GP Sočerga je naime početkom ožujka 2008. godine najprije zatvoren za teretni promet, a u srpnju iste godine nakon burnih reakcija javnosti u hrvatskom i slovenskom dijelu Istre, djelomično otvoren, ali samo za kamione do 7,5 tona ukupne nosivosti.

Proteklih godina fazno je obnovljen veći dio državne ceste od tunela Učka do državne granice. Preostaje još završiti dionicu ceste od Lupoglava do Ročkog Polja čiji je jedan dio u planu Hrvatskih cesta za ovu godinu, a u Buzetu nadaju da će se ubrzo rekonstruirati i preostali dio. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter