Zbog Obamacarea upitno financiranje američke vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki senat odbacio je u ponedjeljak prijedlog predstavničkoga doma da se proračunski razgovori vežu uz odgodu zakona o zdravstvenoj zaštiti, a predsjednik Barack Obama rekao je da ne kani dopustiti da zbog neuspjeha u pregovorima oko proračuna nastupi zastoj rada vlade te najavio razgovore s kongresnim čelnicima.

Ne donese li kongres proračun do ponoći po lokalnome vremenu, što je u 6 sati po srednjoeuropskome, Americi prijeti situacija u kojoj će se zbog nemogućnosti plaćanja vladine agencije i programi morati zatvoriti, prvi put u zadnjih 17 godina.

Predstavnički dom nudio je privremeno financiranje savezne vlade nakon ponedjeljka, a zauzvrat tražio da se zakon o povoljnoj zdravstvenoj zaštiti, koji u Americi zovu Obamacare, odgodi na godinu dana.

Senat u kojem demokrati imaju većinu sastao se u 14 sati po lokalnom vremenu i 54 demokratska senatora odbacila su prijedlog republikanaca iz predstavničkoga doma, čime su povećali rizik da vladine agencije od ponoći budu paralizirane. Protiv je bilo 46 senatora.

Obama koji se u Ovalnome uredu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom izjavio je da podupire senatski prijedlog koji bi omogućio privremeno financiranje vlade, a bez diranja u Obamacare.

Najavio je da će i u ponedjeljak još razgovarati s kongresnim čelnicima, ali i u utorak i srijedu. "Nisam se nipošto pomirio", rekao je. Do ponoći u Washingtonu ostalo je još oko devet sati, a Obama je rekao da svi uključeni moraju sjesti u dobroj vjeri i bez prijetnje nemogućnošću plaćanja jer je američki dolar rezervna valuta svijeta i "s time se ne igra". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter