Zbog nove Vlade, Istri prijeti stagnacija!

Peđa Grbin, Željko Jovanović i Tanja Vrbat (N. LAZAREVIĆ)
Peđa Grbin, Željko Jovanović i Tanja Vrbat (N. LAZAREVIĆ)

Saborski zastupnici SDP-a Željko Jovanović, Peđa Grbin i zastupnica Tanja Vrbat osvrnuli su se u srijedu na konferenciji za novinare u Puli na ovogodišnji državni proračun ali i na poteze Vlade i najavljivane te dugo očekivane reforme. Jovanović je ustvrdio da umjesto da Vlada bude centar moći koji rješava probleme građana, u Hrvatskoj danas imamo tri centra nemoći kojeg, tvrdi, čine dva potpredsjednika Vlade i premijer. Za Božu Petrova je rekao da je izgubljen u potrazi za izgubljenim reformama, dok Tomislav Karamarko svoj mandat koristi samo za unutarstranačku kampanju, a kada ponekad i svrati u Banske dvore, bavi se kadroviranjem u tajnim službama i smjenama u medijima. Kao trećeg centra nemoći istaknuo je premijera Oreškovića, rekavši pak da mu je Vlada tek usputna stanica u napredovanju u međunarodnoj karijeri.

- Da imamo potpuno nefunkcionalnu Vladu najbolje pokazuje ovogodišnji proračun. Četiri mjeseca od parlamentarnih izbora svjedočimo potpunom kaosu u vladajućoj koaliciji. Mi ustvari kao da i nemamo Vladu, već jedan kaotičan eksperimentalni incident čijim ne rezultatima svakodnevno svjedočimo. Partneri se više prepucavaju nego što surađuju, a neprestani prijepori i nesklad unutar koalicije, u ovolikom obimu u Hrvatskoj nisu viđeni. Osim ideološkog zastranjivanja i situacije u kojem satiru nazivaju govorom mržnje, gotovo da i nema niti jednog važnije poteza ili odluke na stolu koji bi unaprijedili kvalitetu života u Hrvatskoj. Svjedočimo potpunoj nepripremljenost i neučinkovitosti Vlade koja dodatno izaziva političku i gospodarsku nestabilnost, veli Jovanović.

Po njegovim riječima, proračun je potpuni promašaj, nije reformski i potpuno je neambiciozan te ne prati poruke ni obećanja koje su u kampanji davali Most i HDZ. Jovanović je naveo da se štedi na najosjetljivim socijalnim skupinama kroz smanjenje socijalnih davanja, potpora za obrazovanje, prijevozu učenika, zapošljavanju mladih, manjinskim zajednicama, a lošim je ocijenio i ukidanje javno-privatnog partnerstva za gradnju škola.

- U brizi za mlade, opalili su nevjerojatan šamar svim otočanima smanjujući subvencije za vodu, prijevoz i gospodarstvo, kazao je Jovanović, dodajući da ako je suditi po ovom proračunu, ne piše nam se dobro. Tanja Vrbat smatra da proračun ne uključuje niti jednu jedinu reformu, dodajući da se od riječi "reforma" već svima diže kosa na glasi.

- Mjesecima smo slušali o demografskoj obnovi i tisuću eura po svakom novorođenom djetetu, no zakon u tom smislu nije donesen, a u proračunu za tu mjeru nisu nađena sredstva. Još jedna laž, manipulacija i neistina kojima su nas mjesecima uvjeravali da će biti nešto. No zato se ova Vlada bavi represijom u medijima i svime što u ovoj državi razmišlja i slobodno govori. Kada je riječ o Istri,  Istra je apsolutno zakinuta, a u proračunu je predviđeno svega 385 milijuna kuna, od čega velik dio otpada na koncesiju za Binu Istru. Protekla je Vlada u Istru ulagala u projekte odvodnje, cestogradnje, navodnjavanja, obrazovanja i zdravstva, no sada će doći do stagnacije i Istra će se ponovno kažnjavati po političkom ključu, navela je Vrbat, dodajući se da je očito kako se novac daje u sredinama gdje je na vlasti Domoljubna koalicija i njihov partner iz Mosta.

Naglasila je da su amandmanom zatražili sredstva iz proračuna za gradnju vanbolničkog hitnog prijema u Umagu i Metkoviću koji su jedini više od 100 kilometara udaljeni od prve bolnice, no niti to nije prošlo. Peđa Grbin se osvrnuo na "odnos" proračuna prema najvećem istarskom gradu Puli. Naglasio je da je Sveučilištu u Puli za mandata prošle Vlade 2014. godine za kapitalna ulaganja odobreno 10 milijuna kuna, dok je 2015. godine  odobreno 9 milijuna kuna.

- Ove godine za tu je stavku predviđeno 900 tisuća kuna. Za čitav niz EU projekata na Sveučilištu u 2015. godini je osigurano 650 tisuća kuna,  a ove godine svega 15 tisuća kuna. To je način na koji se ova Vlada odnosi prema Istri i Puli, rekao je Grbin i dodao  da je osobno o ovim stavkama razgovarao s ministrom koji je, tvrdi,  u razgovoru imao razumijevanja, no kada je trebalo dignuti rukicu nije bilo ništa i amandmani su odbijeni.

- Tražio sam i da Pula dobije novac za izgradnju olimpijskog bazena no i ovdje država nije imala sluha. Nije to samo slučaj u Puli jer po istom se principu radi  u mnogim drugim sredinama gdje HDZ nije na vlasti, rekao je Grbin, dodajući da će proračun uskoro doživjeti rebalans, i to već u lipnju, najkasnije u rujnu, jer su stavke nerealno planirane te priljev sredstava neće biti onakav kakav se očekuje.

Zastupnici u globalnoj inicijativu borbe protiv tuberkuloze

SDP-ovi saborski zastupnici skrenuli su pažnju na obilježavanje današnjeg Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze. "Godišnje od tuberkuloze oboli 9 milijuna ljudi, a umre 1,5 milijun ljudi. Želja nam je da do 2030. godine pokušamo iskorijeniti taj problem, rekao je Jovanović i naveo da u Hrvatskoj godišnje oboli oko 500 ljudi, a umre između 35 i 50 ljudi. Naveo je da je to još uvijek najveća smrtnost od neke zarazne bolesti, dodajući da je problem praktički veći od problema AIDS-a. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter