Zbog nove ceste pucaju zidovi u Šandaljskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proširenje obilaznice ugrožava dosad miran život stanara zgrade u Šandaljskoj 5. Kako su nam stanari rekli, u ovoj narancastoj zgradi smještenoj izmedu autosalona i trgovine autodijelovima žive tek tri godine, ali su im stanovi i vanjski dio zgrade zbog gradevinskih radova teške mehanizacije pretrpjeli znatna oštecenja.

Stanari su odlucili angažirati sudskog vještaka da bi utvrdio kolika su ta oštecenja, no ono što ih možda brine i više jest neadekvatno osiguranje i zaštita od buke na buducoj prometnici. I dok je teška gradevinska mehanizacija vjerojatno ubrzala pukotine na vanjskom dijelu zgrade - za što ce se stanari trebati obratiti i izvodacu radova - zaštitne barijere mogle su se predvidjeti puno ranije, vec prilikom izvedbe projekta. Naime, izmedu zgrade i proširene prometnice nece se postaviti tzv. zvucni zid, što ce stanarima, koji su stanove kupili kada je zgrada od prometnice bila odvojena dovoljno daleko da se ne cuje promet, sasvim sigurno smanjiti kvalitetu življenja.

Prema tvrdnjama stanara, u pocetnom projektu koji su vidjeli zvucni zid bio je i na njihovoj strani obilaznice, medutim, tvrde da je u kasnijoj fazi on jednostavno nestao. Isticu da im je u gradskoj upravi receno da su se prekasno javili te da se ništa više ne može uciniti, odnosno da ce umjesto zvucnog zida na toj poziciji biti zeleni pojas.

Evidentna je potreba za zvucnim zidom, za koji je inace pripremljena konstrukcija do same okucnice zgrade da bi se zaštitio susjedni, manji stambeni objekt. Svakako bi se trebao zaštititi i prilaz obilaznici. Posebno zato što je parkiralište zgrade opasano malim, sada vec napuknutim zidicem zbog gradevinskih radova na obilaznici, a s njega se vrlo lako može pasti na obilaznicu. Zeleni pojas u tom slucaju nece biti rješenje za sigurnost djece koje u zgradi, isticu stanari, ima puno.

S obzirom na sve moguce dileme i rizike ovakvog nacina gradnje prometnice sasvim blizu zgrade, odgovor "kasno ste se sjetili" sasvim sigurno nece biti zadovoljavajuce opravdanje ako se dogodi i samo jedan tragican slucaj. Što na sve kažu nadležni u Gradu, nismo uspjeli saznati jer su nas obavijestili da cemo odgovore dobiti u ponedjeljak.


Podijeli: Facebook Twiter