Zbog nevremena problemi s opskrbom vode na Labinšćini


Građani pojedinih dijelova Labina i čitavo naselje Raše već sedmi dan ne piju vodu izravno iz slavina, već je moraju prethodno prokuhavati, ili koristiti onu iz spremnika postavljenih na različitim lokacijama, te hidranta koji je spojen na izvorište Kožljak.

Podsjetimo da je voda iz labinskih izvorišta Fonte Gaja-Kokoti i Mutvica zamućena zbog najobilnijih kiša koje su na Labinštini pale u posljednje 22 godine, kada je samo u jednom danu sa 7. na 8. studenoga palo preko 200 litara kiše na metar četvorni.

Najgore u Kapelici, Katurama i Podlabinu

Voda je posebno zamućena na području naselja Raša i nekih okolnih mjesta na toj općini, te na području grada Labina i to naselja Kapelica, Kature i Podlabin. Naime, Fonte Gaja - Kokoti i Mutvica su izvorišta koja se nalaze u raškoj dolini i skoro su u razini s morem pa za vrijeme enormnih padalina dolazi do zamućenja izvora, što nije slučaj s izvorištem Kožljak koji se nalazi pod Učkom.

- Nekoliko smo dana kućanstvima Labinšćine isporučivali vodu iz vlastitog sustava koja je bila ispravna za piće. No, nakon obilnih padalina, i s obzorom da se stanje pogoršavalo, te su se zalihe istrošile i sada je vodu potrebno prokuhavati, ili je koristiti iz spremnika koji su raspoređeni po terenu, a na nekim mjestima iz hidranta.

Za sada se stanje ne pogoršava, a kada će se vodoopskrba čistom vodom opet stabilizirati, ovisi isključivo o vremenskim uvjetima i količini padalina. Ne bude li palo većih količina kiše, računamo da će se do kraja tjedna stanje opet normalizirati. Zahvaljujemo se građanima na strpljenju i razumijevanju za ekstremne situacije, rekao je Dino Škopac, direktor labinskog Vodovoda.

Treba se priključiti na izvorište Kožljak

Zanimalo nas je što o problemima s vodom misle neki građani i kako se oni u svemu tome snalaze i koliki im je problem vodu prokuhavati i opskrbljivati se pitkom vodom iz spremnika po terenu i hidranta. Većina upitanih ne vidi u tome neki veći problem jer, kako kažu, vode u kućanstvima ima i to je ono bitno, no bili bi zadovoljniji kad do takvih situacija ne bi dolazilo. Mišljenja su da se protiv prirode ne može, a izvorišta se nalaze u dolini, te je kako kažu "normalno", da dolazi do zamućenja.

Neki ipak žale što nisu priključeni na izvorište Kožljak, jer po tvrdnjama nekih "od tamo je voda bolja, uvijek bistra i hladna". "Moja kći živi na Marcilnici u Labinu i ona nema problema s prokuhavanjem i pitkom vodom, jer je priključena na Kožljak, ali ne možemo svi to biti", kaže nam je starija gospođa. Krizni stožer labinskog Vodovoda kontinuirano prati stanje vodoopskrbe i poduzima potrebne i propisane mjere, a o svim promjenama stanja, javnost, potrošači i nadležne institucije, svakodnevno se obavještavaju putem medija i na službenim stranicama Vodovoda - Labin. (Adrijano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter