Zbog nevažeće osobne kažnjeni s 3.000 kuna

Ilustracija iz arhive (K. T.)
Ilustracija iz arhive (K. T.)

Desetak građana koji su proteklog tjedna s nevažećom osobnom iskaznicom došli na šalter u istarsku Policijsku upravu da izrade novu neugodno se iznenadilo kada ih je službenica poslala dežurnom policajcu koji im je ispisao nalog za plaćanje kazne od 3.000 kuna. Sve to ne bi bilo čudno da građani samo desetak dana ranije nisu osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok bez ikakvih sankcija poništili u policiji i dobili novu.   

Nataša Vitasović iz istarske policije pojasnila je da je 19. rujna iz MUP-a stigao naputak da se propust izrade nove osobne nakon isteka roka od 15 dana tretira kao prekršaj iz članka 5. Zakona o osobnoj iskaznici.

Spomenuti članak Zakona propisuje da se osoba ne smije služiti osobnom iskaznicom ako su se promijenili osobni podaci o njezinom osobnom imenu, osobnom identifikacijskom broju, spolu ili ako je promijenila prebivalište u Republici Hrvatskoj. Također, tim se dokumentom građani ne smiju služiti ako slika na osobnoj više ne odgovara izgledu osobe, ako je iskaznici istekao rok važenja te ako je oštećena ili iz bilo kojeg drugog razloga ne služi svrsi. Isti članak zakona propisuje da je osoba dužna podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u roku od 15 dana od dana nastupanja navedenih okolnosti. Zakon o osobnoj iskaznici je za slučaj nepoštivanja navedenog članka propisao kaznu u rasponu od 3.000 do 4.500 kuna.

S obzirom na to da članak 5. Zakona o osobnoj iskaznici predviđa da se osoba ne smije služiti nevažećom iskaznicom iz PU istarske je zatraženo od Ministarstva unutarnjih poslova dodatno pojašnjenje treba li se samo podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, nakon proteka roka od 15 dana, tretirati kao prekršaj. (M. KOŠTA) 


Podijeli: Facebook Twiter