Zbog nestalih Izraelaca privedeno 80 Palestinaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu operacije potrage za trojicom otetih tinejdžera, za koje vlasti vjeruju da su ih je otela neka teroristička organizacija, izraelska je vojska u nedjelju na Zapadnoj obali privela oko 80 Palestinaca, priopćila je vojska.

Dva 16-godišnjaka i jedan 19-godišnjak nestali su u četvrtak navečer dok su autostopirali u smjeru Jeruzalema, a nalazili su se blizu bloka naselja između palestinskih gradova Betlehem i Hebron, južno od Zapadne obale. Radi se o Eyalu Yifrachu, Giladu Sha'eru i Naftaliju Frankelu, koji također ima i američko državljanstvo.

Od nestanka trojice mladića, izraelska vojska pretražuje kuće i privodi na ispitivanje stanovnike Hebrona i pripadajućih sela. Usprkos opsežnoj potrazi, malo je detalja podijeljeno s javnošću. 

"Odlučni smo pronaći i vratiti mladiće kući što je najbrže moguće i u dobrom stanju... alestinski troristi neće biti sigurni, neće se moći sakriti i osjetit će svu silu izraelske vojske", poručio je vojni glasnogovornik Peter Lerner.

Vojska je okružila i blokirala cijelo područje, a prolaz će biti omogućen samo "u slučaju hitne medicinske pomoći i humanitarnih razloga", dodaje Lerner.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je dan ranije izjavio da iza otmice stoji "jedna teroristička organizacija". Kazao je da odgovornim za njihovu sudbinu smatra palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. Netanyahu je od palestinske vlasti i njezina čelnika Abbasa zatražio da poduzmu sve potrebne korake za povratak otetih, jer je to u njegovoj nadležnosti.

Premijer je kritizirao savez Hamasa i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) koji su potpisali sporazum pomirenja 23. travnja. Taj je razum doveo do formiranja palestinske vlade nacionalnog jedinstva, koju podržava Hamas, a sastavljena je od neovisnih osoba, što je izazvalo bijes Izraela. (Hina/Reuters/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter