Zbog nepoznatog vlasnika zapušteni hektari vinograda

Damir Mihelić, Moreno Ivančić i Paval Antonić apeliraju na odgovorne (P. GREGOROVIĆ)
Damir Mihelić, Moreno Ivančić i Paval Antonić apeliraju na odgovorne (P. GREGOROVIĆ)

Paval Antonić, Damir Mihelić i Moreno Ivančić, članovi udruge Vinara i vinogradara grada Novigrada traže da se napokon riješi problem napuštenih vinograda na području tog istarskog grada. Vele da nitko ne zna kome oni pripadaju, da li crkvi ili državi, ali da čine impozantnih 30 do 35 posto ukupne površine vinograda na području grada Novigrada. Procjenjuju da je riječ o više od stotinu hektara vinograda.

Skratili najam na godinu dana

- Neke od tih vinograda su građani Novigrada obrađivali 10-15 godina, a potom su im skratili vrijeme najma na godinu dana. Nitko nije htio ulagati u vinograd koji je dobio na korištenje samo na 12 mjeseci, i sada kao posljedicu toga, imamo zapuštene vinograde, rekli su nam naši sugovornici.

Paval Antonić je naglasio da zbog nemogućnosti korištenja tog zemljišta novigradski vinari ne mogu rasti kako je to uspjelo vinarima iz drugih krajeva Istre, a ne mogu se niti javiti na kvalitetne natječaje EU fondova. Zaključio je da imaju podršku Grada Novigrada u rješavanju tog problema, ali da traže da se problem riješi još brže.

Damir Mihelić nam je rekao da te probleme ističu i u ime svih članova udruge Vinara i vinogradara grada Novigrada, a koju čini: Leonardo Palčić, Alen Demark, Davor Škrlj, Predrag Ninčević i Željko Pršurić.

Govoreći o zajedničkom nastupu Mihelić je rekao da je članovima udruge vinara bitna prodaja vina na kućnom pragu te da na taj način upoznaju turiste sa svojim proizvodima.

Zemlja za visoko kvalitetnu malvaziju

- Dosta je ugostitelja upoznato s našim proizvodima i nudi ih u svojim lokalima. U Laguni Novigrad su prepoznali našu priču pa nude svojim gostima naše vino i zajedno s njima sudjelujemo na manifestacijama u gradu, istaknuo je Mihelić.

Moreno Ivančić je naglasio kako u javnosti nije dovoljno poznata činjenica da je Novigrad jedinstvena mikro lokacija za uzgoj vinove loze i mjesto gdje se stvara visoko kvalitetna malvazija.

- Blizina mora utječe na kvalitetu vina i daje specifičan proizvod, a vinari u Novigradu rade specifična vina. Naša crna vina, u svim podrumima u Novigradu, dobivaju oznaku kvalitetnog vrhunskog vina i na Vinistri. Osvajaju zlatne medalje što nam daje do znanja da smo specifična lokacija i za proizvodnju crnih vina, naglasio je Ivančić koji je zaključio da ovom kraju nedostaje više tabela koja bi informirala o vinskim podrumima i cestama. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter