Zbog neplaćenih kazni uskrata vozačkih dozvola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uskrata dokumenta zbog neplaćenih kazni odnosit će se samo na vozačke i prometne dozvole, a ne na dokumente koji su nužni za ostvarivanje temeljnih prava, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

"Riječ je isključivo o dokumentima koji nisu nužni za ostvarivanje vaših temeljnih prava, nikako nije riječ o osobnoj iskaznici ili putovnici, nikad neće ni biti", rekao je ministar Miljenić novinarima zamoljen da objasni uvođenje registra neplaćenih kazni, koji će početi funkcionirati od 1. siječnja sljedeće godine.

"U ovoj fazi radi se isključivo o vozačkim i prometnim dozvolama", rekao je ministar.

Svaka pravomoćna kazna ulazit će u registar, koji će sam obračunavati datum dospjeća naplate. Kada se ustanovi da kazna nije plaćena registar šalje signal svim šalterima za izdavanje vozačkih i prometnih dozvola. "Kada građanin dođe i zatraži jedan od ta dva dokumenta bit će odbijen, ali će istodobno dobiti informaciju koliki je dug. Čim ga podmiri može se vratiti i dobiti traženi dokument", rekao je Miljenić.

Ne predviđa se da se zbog neplaćene prekršajne kazne zabrani sudjelovanje u javnoj nabavi, osnivanje poduzeća, promjena podataka u sudskom registru i slično. Ministar Miljenić dodaje da se to može urediti posebnim zakonom i da je registar polivalentan te da se može koristiti i za druge potrebe.

Miljenić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom primjenom prekršajnog zakona. Istaknuo je posebice mogućnost popusta od 50 posto ako se kazna plati na mjestu počinjenja prekršaja.

Sada će se građanima dati rok od tri dana unutar kojeg će također vrijediti 50-postotni popust, budući da je teško očekivati da građani imaju pri sebi dovoljno gotovine da mogu odmah platiti.

Ista stvar se predviđa i za situacije kada je počinitelj snimljen u prekršaju, a nije ga zaustavila policija - i on će moći u roku od tri dana po prijemu obavijesti platiti kaznu umanjenu za 50 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter