Zbog neplacanja pricuve, stan na bubanj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pricuva je mjesecni trošak koji mnogima koji žive u višestambenim zgradama obicno zadaje velike glavobolje, što zbog visine naknade, a što zbog nejasnoca oko naplate pojedinih radova na objektu koji se podmiruju tim novcem. U pravilu, u svakoj zgradi bar jedan od suvlasnika ne placa pricuvu, stoga se oni koji to redovito cine s pravom pitaju zbog cega moraju placati neciji nemar, odnosno tude opomene i sudske postupke. Jer novac za tu namjenu uzima se iz zajednickih sredstava pricuve.

O takvom nas je slucaju izvijestila i jedna citateljica koja nam je ispricala da su zbog toga što jedna suvlasnica nije placala pricuvu ostali morali platiti 90 kuna troškova opomene, i to je naplaceno iz pricuve. Drugi nam je sugovornik ispricao da je upravitelj zgrade tužio suvlasnika zbog neplacanja pricuve. S obzirom na to da se suvlasnik-neplatiša oglušio na opomene, sudskim putem mu je dug s kamatama ipak naplacen, ali je trošak ovršnog postupka koji je dosegnuo i tisucu kuna, naplacen iz sredstava pricuve i prikazan u godišnjem izvještaju na rashodovnoj strani zgrade.

O tome kako natjerati susjeda da pocne placati pricuvu razgovarali smo s Dragom Glumcem, direktorom Castruma koji upravlja s oko 700 zgrada u Puli.

- Nažalost rijetke su zgrade gdje svi suvlasnici ispunjavaju svoje zakonske obveze i slažem se da nije fer da neki placaju, a neki ne placaju. Zbog toga poduzimamo sve mjere koje možemo, a to su prvo opomene, a kasnije i prijedlozi za ovrhu, rekao je Glumac. Napomenuo je, medutim, da je najveci problem sporost sustava, jer se primjerice na pravomocnost ovrhe ceka i do šest godina. Mnogi neplatiše stoga koriste tu cinjenicu pa i dalje ne poduzimaju ništa, osim žalbi koje redovito ulažu i kupuju vrijeme.

- No, dobra je vijest za sve one koji redovito placaju svoje obveze, a posredno i tude, da ce sve kad-tad doci na naplatu, rekao je Glumac te dodao da nažalost tada slijedi loš scenarij za neplatiše jer se tijekom godina neplacanja nagomilaju kamate.

Apelirao je stoga na sve one koji ne placaju pricuvu da se ne zavaravaju sporošcu sustava jer ce do naplate kad-tad doci, a tada ce iznos biti velik, cak i do 100 tisuca kuna. Ukoliko se dogodi da dužnik ne može platiti, istaknuo je Glumac, mogao bi se naci na ulici jer ce vjerovnici, odnosno ostali suvlasnici, naplatiti taj iznos prodajom dužnikovog stana. Napomenuo je da vec imaju dva takva slucaja u Puli.

Na pitanje može li se ikako taj proces ubrzati Glumac odgovara da ne može jer postoji tocno utvrdena procedura. Dodamo li tome sporost pravosuda, proces se oduži na nekoliko godina. Najprije se šalju opomene, potom prijedlog ovrhe koju javni bilježnik šalje po dva ili više puta, a tek je onda rasprava na sudu.

Glumac je napomenuo da Castrum trenutno vodi cak 436 ovršnih postupaka prema suvlasnicima koji ne placaju pricuvu.


Podijeli: Facebook Twiter