Zbog neplacanja PDV-a zapecaceni pulski kafici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uragan zvan Porezna uprava hara pulskim kaficima. U namjeri da utjera dugovanja s osnova PDV-a, poreznici ovih dana ulaze u gotovo svaki lokal, ostavljajuci za sobom suze i ocaj.

Zbog poreznog duga zapecaceno je, kako smo saznali, nekoliko pulskih kafica, odnosno zatvoreni su dok ne plate dug. Uocili smo tako da je zatvoren kafic Qpola na Portarati, kafic Fender u Šijani, a na nekoliko dana je bila zatvorena i za mnoge Puljane kultna Cabahia. Takoder, zatvorena je slasticarnica u Kandlerovoj.

Porezna uprava nadzire turisticka središta

Pokušali smo stoga potvrditi price koje su ovih dana krenule gradom da su se Istrom i Pulom rastrcali poreznici iz Zagreba. No to, kao niti odgovor na upit koji su sve lokali uhvaceni u mrežu poreznih neplatiša i zbog kojeg ukupnog iznosa duga, nismo uspjeli doznati u Ministarstvu financija. Tek neslužbeno saznajemo da pojedinacni dugovi iznose i do desetak tisuca kuna.



Od glasnogovornice Ministarstva financija saznajemo pak da "Porezna uprava kontinuirano, odnosno duži niz godina, nadzire pojacani gotovinski promet na citavom podrucju Republike Hrvatske, narocito u turistickim središtima, kako u unutrašnjosti tako i u priobalju, pa tako i u Istarskoj županiji.

Pri provodenju nadzora porezno tijelo može, prema Zakonu o PDV-u, koristiti i mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u slucajevima predvidenim zakonom, pa tako i kod onih poreznih obveznika koji ne obracunavaju ili ne uplacuju porez na dodanu vrijednost, a navedena mjera izvršava se pecacenjem poslovnih prostorija i onemogucavanjem korištenja opreme za rad.

Ostali podaci u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže Porezna uprava, ukljucujuci iznose poreznog duga i zatvorene objekte na podrucju Pule, prema Opcem poreznom zakonu, smatraju se poreznom tajnom, te bi se povrijedila obveza cuvanja porezne tajne ako se utvrdene cinjenice i podaci neovlašteno koriste ili objave", isticu iz Odjela za odnose s javnošcu i informiranje.

Nitko nikom ništa ne placa

Pojedini vlasnici lokala uspjeli su se izvuci pa namaknuti novce za neplaceni porez, no mnogi nisu bili te srece pa su morali staviti kljuc u bravu. Najgore su prošli oni vlasnici koji kafice imaju u najmu jer, kako su nam mnogi od njih i jucer potvrdili, velik dio zaradenog novca ide im na najam. Nadalje, razne državne tražbine te place zaposlenika odnose drugi dio kolaca, a na sve to još dolazi placanje PDV-a.



"Jasno nam je svima da se PDV mora platiti i vjerujem da vecini vlasnika nije u interesu ignorirati svoje obveze, vec jednostavno nemaju novca. Zbog loše gospodarske situacije zatvorio se krug iz kojeg mnogi ne mogu izaci. Nitko nikom ništa ne placa i nitko ne može naplatiti svoja potraživanja.

Država mora pronaci nacin za pokretanje gospodarstva, ali ne posezanjem u džepove osiromašenih gradana, vec paketima mjera koje ce dati rezultata", rekao nam je jedan od vlasnika ciji je kafic bio zapecacen nekoliko dana.

Veli da ce morati zatvoriti kafic i poslati ljude na Zavod za zapošljavanje, a on ce na cestu. Napominje da svoje obveze nije mogao platiti jer niti njemu njegovi dužnici nisu platili, a nije uspio naplatiti niti svoja potraživanja od osiguravajuce kuce za štetu na objektu.

"Nemam drugog izbora. Nažalost, mnogi ce ici mojim putem jer su opterecenja prevelika, a zarade nema", zakljucio je naš sugovornik. Iako do drugih vlasnika nismo uspjeli doci, neslužbeno saznajemo da je i kafic Qpola zatvoren iz slicnih razloga.

Od predsjednika Ceha ugostitelja pri Udruženju ugostitelja Dušana Cernjula dobili smo tek informaciju da su neki objekti u Puli zatvoreni, ali niti on nije znao o kojima je rijec te koliko im iznosi eventualni porezni dug.

- Znam otprilike ono što sam cuo, vjerojatno kao i vi, ali ništa detaljnije, ustvrdio je Cernjul.


Podijeli: Facebook Twiter