Zbog nenošenja kacige - manje place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Brodogradilište nece gubiti ugled i poslove zbog pojedinaca koji pravila ponašanja shvacaju olako", tim je rijecima Uprava Uljanik Brodogradilišta naslovila posljednji broj Malog informatora, internog glasila u pulskom brodogradevnom holdingu. U njemu je navedeno da usprkos opredjeljenju Uprave da svima osigura kvalitetne i sigurne radne uvjete postoje pojedinci, kako iz krugova radnika tako i iz rukovodece strukture, koji se ne pridržavaju propisanih mjera.

- Uprava i rukovodstvo Uljanik Brodogradilišta cvrsti su i odlucni u stajalištu da nošenje kacige i ostale opreme prestane biti vjeciti problem koji je odavno riješen u svim ozbiljnim firmama, stoji u priopcenju.

Taj svoj oštar stav su potkrijepili podatkom da potencijalni narucitelji brodova angažiraju neovisne procjenitelje da snime stanje sigurnosti te da je to jedan od mnogih parametara na temelju kojih donose odluku o eventualnom sklapanju ugovora o gradnji broda.

Zakljucili su: "Ukoliko nalaz inspekcije bude negativan, potencijalni kupac, prema vlastitim pravilima ne smije ugovoriti brod u takvom brodogradilištu".

- Da bi sprijecila takvo bahato i neodgovorno ponašanje pojedinaca koji svojim postupcima ugrožavaju sigurnost i zdravlje radnika na radu, Uprava ce, bez rasprave s prekršiteljima, dati nalog Platnoj službi da se cijelom rukovodstvu odredene organizacijske jedinice primjereno umanji placa, stoji u internom glasilu u kojem je napomenuto da se nece više trošiti novac na sudske kazne, odštete i doživotne rente zbog pojedinaca.

Odlucivši se samo na novcano kažnjavanje rukovodeceg kadra, Uprava je uvela blažu kaznu od one koje je propisala pravilnicima.

Naime, u Pravilniku o odgovornosti za kršenje obveze iz radnog odnosa stoji da poslodavac može otkazati ugovor o radu ako radnik ucini težu povredu obveza iz radnog odnosa, a što se smatra nepridržavanjem propisanih mjera zaštite na radu, zaštite od požara i neodržavanjem u ispravnom stanju osobnih zaštitnih sredstava. (P. GREGOROVIC)


Cerovac: Zaštita na radu važnija je od place

Onaj tko se povrijedi ili "izgubi" zdravlje na radu postane teret sebi, svojoj obitelji i poduzecu te mu je egzistencija dovedena u pitanje. Stoga je zaštita na radu bitnija i od place, izjavio nam je Boris Cerovac, povjerenik SIK-a i predsjednik Radnickog vijeca u Uljanik Brodogradilištu. Upitao se zašto se tek sada povecane mjere zaštite na radu.
- Bio je slucaj s jaružarima gdje su radnici radili s materijalnima pri temperaturama od 200 stupnjeva Celzijusa, a nisu bili dovoljno zašticeni, komentirao je Cerovac. Smatra neprimjerenim stav Uprave da radnik zatecen bez kacige može biti razlog neugovaranja gradnje broda. Dodao je da postoje odredena zanimanja za cije je radnike propisana znatna razina zaštitnih sredstava iako rade u zatvorenim prostorijama i nemaju potrebe sve to nositi. Pritom je kao primjer spomenuo dizalicare.


Sinkovic: U Skandinaviji snimaju sigurnost radnika

Jesu li kazne koje je najavio Uljanik uobicajene upitali smo Jelenu Sinkovic, strucnjakinju za zaštitu na radu u Kamgradu. Veli da je u njihovoj gradevinskoj tvrtki, koja zapošljava 360 radnika, propisano da ukoliko radnik na gradilištu ne nosi zaštitna sredstva, bit ce opomenut i taj radnik i njegov poslovoda i šef gradilišta.
- Ukoliko radnik to ponovi, bit ce pozvan na sastanak kojemu ce prisustvovati predstavnici sindikata i poslodavca. Našim je pravilnikom predvideno da ukoliko to radnik ponovi cetiri puta, slijedi mu otkaz, ali do sada se to nije dogodilo, veli Sinkovic. Upitana ima li iskustva da narucitelji šalju nezavisne procjenitelje da snime stanje sigurnosti, rekla je da to nije zatekla na hrvatskim gradilištima, ali da je cula od kolega koji su radili u Skandinaviji da je to uobicajeno te da se tamo za nepoštivanje zaštite na radu terete i investitori i izvodaci.

 


Podijeli: Facebook Twiter