Zbog naplate parkinga morat cemo zatvoriti obrte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkako je koncem lipnja iz javne ustanove Pula sport odluceno da ce se parkirna mjesta oko gradskog stadiona "Aldo Drosina" dati u zakup, ogorcenje vlasnika i zakupaca tamošnjih poslovnih prostora ne jenjava. Štoviše, njihovi su protesti sve oštriji i ne namjeravaju odustati dok se ne pronade rješenje prihvatljivo za obje strane.

Okupili su se u gradansku inicijativu i angažirat ce odvjetnicki ured koji ce preispitati donesene odluke Pula sporta, kako za naplatu parkinga, tako i za pokušaj naplate pricuve stadiona. Ogorceni su, naime, odlukom Pula sport da uvede naplatu na onih nekoliko okolnih parkirnih mjesta i da im se pokuša naplatiti pricuva.

Peticija poslana na gradske adrese

- Obavijest o naplati, odnosno zakupu parkinga urucena nam je bez potpisa i pecata, anonimna. Prepreke koje prijece parkiranje postavljene su doslovce preko noci, kada nas nije bilo. Ocito se cekao pogodan trenutak. Nakon svih problema koje smo imali sada su pronašli još jedan razlog da nas ugroze i natjeraju na zatvaranje obrta, rekli su nam okupljeni vlasnici prostora s kojima smo razgovarali.



Napomenuli su da govore u ime svih koji tamo rade te da su peticiju s potpisima i pecatima tamošnjih obrta poslali na gradske adrese. Istaknuli su da ovim potezom Pula sport traži razlog za svoje postojanje i poslovanje te da je odluka o zakupu parkirnih mjesta nedopustiva.

- Naši se prostori nalaze izvan centra i ovdje se dolazi ciljano, a ne usput, u šetnji. Nama su potrebna mjesta za kupce i korisnike naših usluga. Ovdje se, medu ostalim, nalazi trgovina medicinskim pomagalima do koje osobe s invaliditetom ili bolesnici ne mogu doci, kažu nam ogorceni vlasnici.



- Gradonacelnik i gradska uprava konstantno ponavljaju da se proracun ne puni i da nema novca, a s druge strane guše one koji im pune taj isti proracun i zapošljavaju ljude, rekli su nam te, putem medija, zamolili gradonacelnika da im dozvoli da pune proracun i ne zatvaraju obrte.

Apsurdni stupici

Otkrili su nam da su problemi poceli nakon uknjižbe, kada je Grad Pula poceo izvoljevati i cijediti obrtnike. Prije izgradnje, nastavili su vlasnici, nikog nije bilo briga što nekoliko obrtnika pokušava revitalizirati ovaj dio grada, nikog nije bilo briga što su asfalt i rasvjeta postavljeni tek nedavno, iako su, vele, cijelo vrijeme uredno placali poreze.

- Tko nas je pitao kako preživljavamo kada su sve prilazne ceste stadionu bile zatvorene, rekli su nam. Sumnjaju u dobre namjere nadležnih buduci da pouzdano znaju za slucaj da je potencijalnom obrtniku otvaranje obrta uvjetovano kupnjom pet fiktivnih parkirnih mjesta za 200 tisuca kuna.



Ispricali su nam da covjek na to nije pristao te je otišao. Kasnije su ga, tvrde dalje vlasnici, molili da se vrati i da mu nece uvjetovati kupnju parkirnih mjesta, no on više to nije htio, a namjera mu je bila zaposliti pet ljudi.

Osim postavljanja prepreka na parkirna mjesta, vlasnici su ogorceni i zbog, kako kažu, stupidnog postavljanja stupica na nogostupe.

- Stupici su postavljeni tako da majke s kolicima i osobe s invaliditetom ne mogu proci. To je apsurd, kao što je apsurd izgraditi stadion bez ijednog parkirališnog mjesta, rekli su nam. Pojasnili su da se sada, kada se nije uspjelo u namjeri zakupa mjesta za parkiranje, jer ih je zakupljeno tek 20 posto, pocinje s dnevnom naplatom parkirališta prema cjeniku koji važi za II. zonu.

Ne razumiju zašto je naplata uvedena samo njima, jer bi se po toj logici ona trebala provoditi i kod Doma brace Ribar, Sportskog centra Mirna te nogometnih igrališta Štinjan i Veli Vrh.

- Na sve nacine pokušava nam se otežati ionako teško poslovanje. Cak su nam pokušali uvesti obvezu placanja pricuve! Zasad bezuspješno. S druge strane ocekuju da se uredno plate porezi. Ako nam se bar minimalno ne izade u susret i ne omoguci kupcima da dodu do nas, vecina ce biti prisiljena zatvoriti obrt, zakljucili su.


Peruško: Umjesto zakupa, naplata parkiranja

Komentar o situaciji na gradskom stadionu zatražili smo od ravnatelja JU Pula sport Marija Peruška, koji nam je medutim rekao da je na godišnjem te da je o toj temi vec sve kazao pocetkom srpnja, prilikom objave vijesti o zakupu tamošnjih parkirnih mjesta kada je izjavio da ce vozila ondje moci ostavljati samo oni vlasnici poslovnih prostora koji su u dogovoru s JU Pula sport zakupili parkirni prostor i dobili kljuc za spuštanje prepreke.

Te ce prepreke, rekao je, na ostalim nezakupljenim parkirnim mjestima biti podignute. Napomenuo je tada i da neki vlasnici i zakupci na stadionu nisu željeli iskoristiti mogucnost zakupa mjesta za 400 kuna mjesecno, što je dva i pol puta jeftinije od karte Pula parkinga za rezervirano mjesto. Napomenuo je tada da je moguce da ce se, ako slobodna parkirna mjesta ne budu zakupljena, ici u dnevnu naplatu.

Odgovor na dodatna pitanja Peruško nam je obecao poslati u srijedu. Medutim, neslužbeno saznajemo da ce se na tom dijelu grada doista uvesti naplata parkiranja i to za drugu parkirnu zonu. To ce obavljati Pula parking kao ovlašteno gradsko poduzece.


Podijeli: Facebook Twiter