Zbog napada na hrvatske navijace 9 privedenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Novome Sadu i Rumi su hrvatski rukometni navijaci u utorak navecer bili izloženi seriji ozbiljnih i organiziranih napada, poslije utakmice Hrvatske i Francuske, a jedan je hrvatski navijac uboden nožem, javljaju u srijedu vojvodanski mediji.

Najteži incident se dogodio u Rumi, prenosi Radio-televizija Vojvodine, gdje je na jednoj benzinskoj crpki hrvatski navijac uboden nožem pa je prevezen u novosadsku bolnicu. A kombi hrvatskih državljana na toj je postaji zapaljen.

Nešto ranije, u predgradu Novoga Sada napadnuta je kolona automobila hrvatskih navijaca koje je pedesetak maskiranih mladica gadalo kamenjem, a jedan od njih koristio je sjekiru. Medu napadnutim hrvatskim državljanima bilo je ozlijedenih, a N.J. iz Zagreba je bio hospitaliziran u Klinickom centru Vojvodine. Po vojvodanskim medijima, napad je bio vrlo dobro organiziran. Jedno vozilo je naglo zakocilo ispred kolone od šest, sedam automobila s hrvatskim tablicama, i onda je uslijedio napad pedesetak mladica.

Nekoliko je osoba ozlijedeno od krhotina automobilskoga stakla, a 36 automobila hrvatskih navijaca je na 12 mjesta u Novome Sadu ošteceno tijekom i poslije rukometne utakmice Hrvatska-Francuska, zbog cega je uhiceno 9 napadaca, prema policijskim informacijama o incidentima u Novom Sadu kojima u srijedu raspolaže generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici.

Reagiralo je Hrvatsko nacionalno vijece i Demokratska zajednica Hrvata. "Ukazujemo kako je ovaj napad na hrvatske navijace posljedica, s jedne strane, konstantnog antihrvatskog raspoloženja spram Hrvata u Srbiji, a s druge strane, rastuceg desnog ekstremizma, što, na žalost, u svakodnevnom životu precesto osjecaju gradani Republike Srbije hrvatske nacionalnosti", istice se u priopcenju.

Istodobno, navijace iz Bosne i Hercegovine, koji su se nalazili u kaficu pored sportske dvorane, palicama je napala skupina maskiranih navijaca. Nakon što su se vratili iz policijske postaje gdje su davali iskaz, Hrvate iz BiH docekalo je novo iznenadenje - na parkiralištu im je razbijen automobil. Mediji javljaju da oni nisu bili jedini kojima je oštecen auto.

Srbijanski portali izvještavaju i o tuci prije utakmice u Ulici Laze Teleckog u Novome Sadu, te o nekoliko razbijenih automobila s hrvatskim tablicama.

Telegraf.rs piše da je sudeci po raspravama na navijackim forumima, povod za incident bilo ponašanje hrvatske publike, koja je tijekom utakmice s Francuzima u nekoliko navrata skandirala "Vukovar, Vukovar" i "Mi, Hrvati", nakon cega je preko interneta dogovorena, a "nedaleko kod Veternika i provedena odmazda srpskih navijaca".

Prvi napad na hrvatske navijace koji bodre hrvatsku rukometnu reprezentaciju u Novome Sadu na europskom rukometnom prvenstvu dogodio se u nedjelju kada je lakše ozlijedeno dvoje hrvatskih državljana.

Ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljovic uputio je u utorak navecer ispriku navijacima hrvatske rukometne reprezentacije koji su napadnuti u Novom Sadu i Rumi i rekao da ce im ubuduce policija biti na raspolaganju "danonocno".

On je potvrdio da je više osoba privedeno nakon napada na hrvatske navijace u Novom Sadu i Rumi poslije utakmice izmedu reprezentacija Hrvatske i Francuske. Veljovic je za srbijansku agenciju Tanjug kazao da je u tijeku identifikacija ostalih napadaca te da u istrazi takoder sudjeluju pripadnici hrvatske policije koji borave u Srbiji tijekom prvenstva Europe u rukometu. Pozvao je strane državljane da se vec pri ulasku u Srbiju identificiraju kao navijaci kako bi im srbijanska policija pružila zaštitu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu prosvjed veleposlaniku Republike Srbije u Zagrebu Stanimiru Vukicevicu zbog jucerašnjih napada na vozila hrvatskih navijaca u Novom Sadu i Rumi, pri cemu su neki od hrvatskih državljana i ozlijedeni, priopceno je iz MVEP-a.

Veleposlanik Vukicevic izrazio je žaljenje zbog nastalih incidenata te izvijestio hrvatsku stranu da su nadležne službe Republike Srbije dosad uhitile šest napadaca na hrvatske navijace. Takoder je izvijestio da se istraga nastavlja te ce o svim rezultatima nadležna tijela u Hrvatskoj biti pravovremeno informirana.

- Napad na gostujuce hrvatske navijace je bio napad i na grad Novi Sad, priopcio je u srijedu gradonacelnik Igor Pavlicic, koji je u srijedu najoštrije osudio huligane koji su vecer ranije, poslije utakmice Hrvatska - Francuska, na nekoliko mjesta u gradu napali hrvatske državljane.

Vecina huligana nije iz Novog Sada, piše u priopcenju, vec je u Novi Sad došla smišljeno, napraviti incidente i narušiti sjajno ozracje i duh tolerancije koji njeguje grad.

- Time su nanijeli štetu, ne samo hrvatskim navijacima, koje su bestidno napali, vec i gradu Novom Sadu i Republici Srbiji, koji se iskreno trude uspostaviti dobrosusjedske odnose, istice se.

Gradonacelnik istice da nece dopustiti da ti dogadaji naruše odnose izmedu susjeda "pa se ovim putem u ime svih gradanki i gradana Novog Sada ispricavam svim državljanima Republike Hrvatske koji su napadnuti i pretrpjeli štetu po bilo kojoj osnovi".


Podijeli: Facebook Twiter