Zbog manjka novca spora legalizacija bespr. gradnje

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Istarska županija zaprimila je ukupno 24.411 zahtjeva za ozakonjenje bespravno izgrađenih zgrada, od čega je dosad riješila nešto manje od 3.000 predmeta ili 10,6 posto, dok je 2.600 predmeta predala na rješavanje državnoj Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Za nedavnog boravka u Istri ministrica Anka Mrak Taritaš kritizirala je rad Županije zbog presporog rješavanja predmeta te ujedno pohvalila gradove, koji taj posao obavljaju znatno brže.

U Županiji, međutim, tvrde da brže ne mogu zato što nisu zaposlili nove ljude, ne zato što to nisu željeli (mjesta su predviđena u sistematizaciji i planirana u proračunu), već zato što država nije omogućila osnovne uvjete, unatoč brojnim izjavama deklaratorne prirode. Natječaj je bio raspisan, ali je onda poništen.

- Osnovni razlog je činjenica da nismo dobili nedvosmislen odgovor Ministarstva financija ulaze li sredstva za plaće tih djelatnika u masu plaća, što je bitno radi poštivanja odredbi Zakona o proračunu (ograničenje od 20 posto izvornih prihoda koje se može trošiti za plaće). Osim toga, od početka 2014. godine županijama je država prestala isplaćivati sredstva za plaće djelatnika koje su županije preuzele od države 2007. godine, a u slučaju Istarske županije radi se o višemilijunskom iznosu. Konačno, valja naglasiti, i na taj način opovrgnuti "mitove" koji se sustavno pojavljuju u javnosti o zaradi županije na legalizaciji.

Županiji, kao tijelu koje rješava zahtjeve, pripada 20 posto naknade za ozakonjenje. Prosječan iznos po predmetu je, u našem slučaju, manji od 500 kuna, te Istarska županija, sa svakim predmetom koji riješi, trpi značajan financijski gubitak. Drugi je slučaj sa gradovima koji imaju svoje vlastite urede, s obzirom da njima pripada 50 posto naknade, objašnjava Marin Grgeta, pročelnik Županijskog odjela za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju Istarske županije.

Dodatna otegotna okolnost ovog županijskog odjela u odnosu na gradske odjele, nastavlja on, jest činjenica da pokriva područje sve 31 općine u Istarskog županiji, kao i dva grada koji nisu ustrojili vlastite urede, što znači puno veću šarolikost planova situacija te sukladno tome i složenost poslova. Stoga očekujemo da će tempo ponešto ubrzati angažiranjem kandidata za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (u javnosti poznatiji kao "volonteri za 1.600 kuna").

- Njihov je angažman planiran već dulje vrijeme, ali HZZ je još pred kraj prošle godine ostao bez sredstava i donedavno nam nije odobren nitko. Stvari su se u posljednjim tjednima ponovno pokrenule, stižu prijave na natječaj, iako je odaziv dosta slab, pretpostavljamo zbog angažmana mladih na sezonskim poslovima u turizmu. Osim toga, valja spomenuti da je početkom godine stupio na snagu čitav set novih zakona koji tretiraju područje prostornog uređenja i gradnje, što je dovelo do velikih promjena u radu i što zahtijeva razdoblje za prilagodbu postojećim službenicima. Nakon uhodavanja i trudeći se stalno uvoditi poboljšanja u organizaciju i uvjete rada u odjelu, računamo da će se postepeno i efikasnost postojećih kadrova povećavati, kaže pročelnik. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter