Zbog manje spomeničke rente kraj Dolcevite?

Pročelja zgrada uređivala su se sredstvima spomeničke rente koja su sada smanjena (M. MIJOŠEK)
Pročelja zgrada uređivala su se sredstvima spomeničke rente koja su sada smanjena (M. MIJOŠEK)

Projekt Dolcevita, kojim je Grad Pula prije šest godina počeo obnovu pročelja zgrada u starogradskoj jezgri, doživio je snažan udarac smanjenjem spomeničke rente iz kojeg se financirao. Projekt koji je ionako bio prespor da bi starogradska jezgra Pule doživjela preobrazbu i iz ružnog pačeta postala labud, smanjenjem spomeničke rente sa sedam na četiri kune praktički je sveden na obnovu jedne, dviju zgrada godišnje.

- Gradska uprava prati natječaje u Hrvatskoj i Europskoj uniji da bi kandidirala projekte obnove pročelja i krovova zgrada i vila iz izrađenih kataloga "Tisuću fasada". Pokušat ćemo kandidirati za ta sredstva dio po dio zgrada iz izrađenih kataloga jer je riječ o 150 milijuna kuna koje Grad nema. Za sada se pročelja pulskih zgrada uređuju po programu Dolcevita, koja se financira iz spomeničke rente. Ona je sada smanjena radi usklađivanja sa zakonskim odredbama pa će se automatski smanjiti i ti prihodi za financiranje obnove, rekao je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća dogradonačelnik Fabrizio Radin, upitan u kojoj je fazi projekt "Tisuću fasada", za koji su izrađena tri kataloga s više od 500 fasada pulskih građevina.

Zona prioriteta ovog projekta ide od Foruma preko Kapitolinskog trga i Trga Stara tržnica do Ulice Sergijevaca i Kandlerove, a obuhvaća i sve ulice unutar zaštićene povijesne jezgre koje su izvan te zone prioriteta. U drugom dijelu obuhvaćene su austrougarske vile na širem području Verude i vila Muenz, područje PUP-a Stari grad te ostale građevine prve i druge kategorije prema konzervatorskoj podlozi. U katalozima se nalazi 150 evidentiranih fasada, 48 evidentiranih pročelja austrougarskih vila na Verudi i vila Muenz te još 300-tinjak fasada u ostalim dijelovima grada.

No, dok u Pulu ne stignu europski novci, ostaje samo projekt Dolcevita. Od početka njegove primjene, 2009. godine, obnovljeno je tek desetak pročelja: Kapitolinski trg br. 1, 7 i 10 te Sergijevaca 43, Maksimijanova 2/Sergijevaca 18, Uspon sv. Roka/Kandlerova 20, Sergijevaca 36/Držićeva 2, Hermana Dalmatina 11 i Forum 11, a nedavno je započela i obnova poslovno-stambene zgradi u Ulici Sergijevaca 39.  (G. ROJNIĆ)

VIŠE  O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter