Zbog malih mirovina Istranke moraju preko granice

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

"U Padovi brinem o jednoj obitelji. Starica ima 91 godinu, a njen sin 60 i u invalidskim kolicima je, a skrbila sam i o njegovom ocu dok nije umro. Dižem se u  5, na spavanje odlazim oko 22 sata. Bez predaha radim cijeli dan. Uvijek na raspolaganju, od 0 do 24, i tako već punih petnaest godina", ispričala nam je Puljanka Silvana koja, kao i velik broj žena iz Istre, već godinama svaka dva tjedna zbog male mirovine odlazi preko granice.

Posao njegovateljice i kućne pomoćnice počela je raditi kada je s navršenih 50 godina ostala na cesti nakon što je propala firma u kojoj je provela radni vijek.

Po njenim riječima, Istrijanke su i dalje jako tražene u ovom poslu najviše zbog slične kuhinje, mentaliteta, poznavanja talijanskog jezika, blizine granice, radišnosti. Za dva tjedna uspije zaraditi 650 eura, a pridoda li se tome hrvatska penzija, mjesečno joj se budžet penje na 5.940 kuna.

Točan broj istarskih gastarbajterica se ne zna jer dio njih radi na crno i nemaju sklopljene ugovore s obiteljima.

- Jota se jede i u Istri, Rijeci i Trstu, slikovito se izrazio voditelj ureda talijanskog sindikata INCA - CGIL-a u Rijeci Erik Fabijanić te naglasio da su naše žene među najtraženijima. On tvrdi da većina naših žena radi legalno, imaju potpisne ugovore i poslodavac im plaća sve doprinose za mirovinsko i zdravstveno.

- Tome je tako jer je do jučer postojao vizni režim i, da bi mogle raditi, trebale su vizu. Naravno, postoji dio njih kojima je ponuđeno da rade legalno ali to ne žele jer u Hrvatskoj primaju mirovinu, a to je u koliziji, veli Fabijanić. 

Procjenjuje se da iz Istre i Primorsko-goranske županije u Italiju mjesečno odlazi između 2.500 do tri tisuće žena, a tome treba dodati i one koje rade na crno pa se brojka penje do maksimalno četiri tisuće žena.

- Čini mi se da su se stvari konsolidirale. Nije više kao nekada kada su masovno odlazile, a nama su svakodnevno pristizale brojne pritužbe o izrabljivanju. Sada toga nema, a rad u Italiji na poslovima pomoćnice ili njegovateljice gledam kao i na svaki drugi", kazao je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter