Zbog legalizacije gradnje na stotine novih službenika

Anka Mrak Taritaš (P. Paunović/CROPIX)
Anka Mrak Taritaš (P. Paunović/CROPIX)

Legalizacija bespravno sagrađenih objekata neće u roku od planirane dvije, do dvije i pol godine, biti moguća bez dodatnog zapošljavanja službenika po gradskim i županijskim upravnim odjelima - zaključeno je prilikom posjeta ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš svim županijama u Hrvatskoj.

Ministrica je obišla županije kako bi s njihovim čelnicima dogovorila daljnji tijek legalizacije te je dogovoreno da će do kraja kolovoza svi gradonačelnici i župani pobrojati svoje kapacitete i Ministarstvu dostaviti plan rada kako bi se vidjelo kome, i koliko, dodatnih ljudi za posao legalizacije treba.

Jedan službenik, kazala je nedavno ministrica, godišnje može riješiti oko 400 predmeta. Budući da je predano ukupno gotovo 800 tisuća zahtjeva za legalizaciju, to znači da do kraja 2015. godine sve zahtjeve može riješiti oko tisuću službenika.

Koliko ih uistinu radi na legalizaciji po gradovima i županijama, odnosno koliko ih još treba na tim poslovima zaposliti, bit će poznato krajem kolovoza, kad svi Ministarstvu dostave svoje podatke i plan rada.

Prema najavama ministrice, dodatne službenike zapošljavat će se na određeno vrijeme, no nije isključeno niti angažiranje umirovljenika i honoraraca.

"Želimo zaposliti trenutačno nezaposlene, aktivirati sve i sa Zavoda i s nižim stručnim spremama, sa srednjom i višim stručnom spremom, pa i umirovljenike, ako treba i honorarno", istaknula je u nekoliko navrata ministrica, dodajući kako novac nije problem. Plaće dodatnih službenika financirat će se, naime, iz prihoda od legalizacije. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter