Zbog laveža Medo mora noću u kućni pritvor

Anton Šimunović s mješancem Medom u dvorištu (Z. STRAHINJA)
Anton Šimunović s mješancem Medom u dvorištu (Z. STRAHINJA)

Medo, pas mješanac šarplaninca i hrvatskog ovčara iz Peroja, prema rješenju Općinskog suda u Puli iz listopada 2014., tijekom noći mora u kućni pritvor da lajanjem ne bi ometao prvu susjedu. Dvorišni pas mora biti zatvoren od 20 do 8 sati, u suprotnom vlasniku Blažu Šimunoviću prijeti kazna od 20.000 kuna!

Čuvar dvorišta

Građansku parnicu protiv Mede, odnosno obitelji Šimunović, potegnula je prva susjeda, koja tvrdi da već dvije godine trpi zbog neprestanog laveža, a privremena mjera o zatvaranju psa tijekom noći na snazi je do okončanja parnice. Zbog trogodišnjeg ovčara koji čuva dvorište seoskog domaćinstva, susjeda je tijekom prošle i ove godine u više navrata pozivala komunalnog redara, veterinarsku inspekciju, policiju…

Medin je lavež dopro do šire javnosti, ne zato jer je glasan, nego zato što su se zbog njega digli i nacionalni mediji s tvrdnjom da je to prvi takav slučaj u Hrvatskoj da se psu sudski brani da laje!

- To da ga od listopada moramo zatvarati unutar četiri zida, jako nam je teško palo, on je seoski pas. Kad ga navečer vodim jadnog i tužnog u zatvorenu prostoriju, kao da me pita: "Što sam sada napravio, što opet me stavljaš unutra?". Jutros je u 7.15 već bio nervozan, popiškio se, nije mogao više izdržati. A ja ga prema sudu smijem pustit tek u 8 sati, kaže Anton, sin Blaža Šimunovića.

Posjet redara

Otišli smo s Antonom pogledati Medu, u stražnjem dijelu dvorišta, gdje je krupni pas vezan na dugačkom lancu i sajli da bi se mogao slobodno kretati. Čim nas je vidio, Medo je zalajao! Nije to bio agresivan lavež, niti glasanje koje bi paralo uši, ali smo se ipak brzo udaljili da ne prouzročimo kakvu štetu vlasnicima.

Jer, prije tjedan dana Šimunoviće je i posjetio i komunalno-prometni redar Grada Vodnjana Robert Ostoni zbog prijave susjede. Redar je sastavio zapisnik i upozorio domaćine na gradsku Odluku o držanju kućnih ljubimaca grada Vodnjana, prema kojoj vlasniku psa, koji dugim lavežom uznemiruje susjede, prijeti kazna od 300 do 500 kuna.

- On zaista ne laje jako niti laje dugo. Zalaje kada prođe neka mačka, ili kada netko dođe kod nas. Pitao sam ostale susjede, ove koji se bave turizmom, da li im smeta Medo, no neki nisu ni znali da mi imamo psa, kaže Anton koji tvrdi da je sve to rezultat loših susjedskih odnosa, koji se vuku godinama zbog sasvim drugih stvari.

Snimke laveža

U rješenju suda spominju se i CD-ovi na kojima se nalaze snimke snažnog i glasnog laveža zabilježeni u razdoblju od lanjskog travnja do kolovoza. Šimunović na to navodi da su susjedi, od kada je bio štene, Medu provocirali na lajanje.

Ova se mučna situacija odražava na cijelu obitelj, pa i na Antonovu majku Mariju koja strahuje da će se zatvaranje psa u ostavu loše odraziti na njegovo zdravlje.

- Gledam ga brižnega u oči i dođe mi da zaplačem. Zamisli, i ti susjedi imaju dva breka, jenega u kući, drugega van. Ko oni rado drže breke i mi bi isto tako…, zaplakala je Marija i nije završila rečenicu.

Na pitanje što da Medu, s obzirom da imaju veliko zemljište oko kuće, presele u prednji dio, gdje bi bio što dalje od susjedne kuće, Šimunović odgovara da ne bi stalo na tome.

- Kada bi se riješili psa, smetale bi mačke, pa pijetao… Mi smo zadnji u selu imali magarca, do negdje 2006. ili 2007. Danas nema ni jednog tovara u Peroju, a za desetak godina, ako tako nastavimo, neće biti ni pasa, rekao Šimunović.

Susjeda narušenog zdravlja

Susjeda zbog laveža, navodi se u sudskoj dokumentaciji, trpi povredu osobnosti uslijed narušenog zdravlja te trpi duševne boli, a potražuje 10.000 kuna. U privremenom rješenju Općinskog suda, kojim je Medo smješten u pritvor tijekom noći, spominju se teško zdravstveno stanje susjede, da je utvrđeno da se lavež zaista čuje u kući tužiteljice, ali i da su utvrđeni loši odnosi susjeda, odnosno stranaka, pa nije ni vjerojatno da će doći do sporazuma.

Medino ponašanje svojstveno vrsti, dobi i pasmini

- Među gomilom dokumenata koju Šimunovići drže u registru pod nazivom "Medo", je i nalaz veterinarske inspektorice Lovorke Tomičić. Nakon obilaska po prijavi u listopadu 2014. ona je napisala da je Medino "ponašanje svojstveno vrsti, dobi i pasmini" te da je "počeo lajati tek po ulasku njemu nepoznatih osoba unutar dvorišta".

Potpora Medi na Facebooku - lajanje je IN

Više od 15.000 lajkanja dobila je u jednom danu svježe otvorena Facebook grupa podrške za Medu pod nazivom "Pas bogte, a ne zločinac". Na stranici brojni vlasnici pasa izražavaju potporu breku iz Peroja i njegovim vlasnicima, a podršku izražavaju i postavljanjem fotografija svojih ljubimaca svih pasmina s transparentima. Na njima se može pročitati: "Lajanje je IN", "I ja lajem za Medu", "Medo heroj, a ne lajavac", "Dajte mi da lajem", "Medu za predsjednika"… Broj lajkova neumorno raste. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter