Zbog lanjske suše slabija sadnja rajčica

Na većini površina berba će startati idućeg tjedna J. PREKALJ
Na većini površina berba će startati idućeg tjedna J. PREKALJ

Rajčica, paradajz ili pomidor - jedan je od glavnih brandova Umaga, istaknuto je na današnjem stručnom skupu, prvom dijelu manifestacije Dan rajčica koja se svake godine organizira početkom kolovoza u čast početku berbe ove poljoprivredne kulture.

Rajčica ovisi o vremenu, pa je tako lanjska katastrofalna suša rezultirala ovogodišnjom smanjenom proizvodnjom. O tome je govorio Zdravko Matotan, stručnjak iz Podravke zadužen za proizvodnju u Umagu, koji je istaknuo da je s lanjskih 220 hektara, od kojih 159 hektara na Umaštini i 61 hektar na Puljštini, ove godine pod rajčicom tek 170 hektara.

Tomu su kumovali lanjski gubici koje su pretrpjeli proizvođači. Prošle su godine posađena 4,3 milijuna sadnica, a ove godine čak milijun manje, i to na umaških 147 hektara i 23 hektara na jugu Istre. Na većini površina berba će startati idućeg tjedna.

Matotan je rekao da će Podravka otkupiti sav prinos, koji se procjenjuje na 8.000 tona. Naglasio je da su i treću godinu zaredom uspjeli proizvodnju sadnica organizirati u Hrvatskoj kod tri proizvođača koji su to dobro odradili. U Poreču je proizvedeno 2,1 milijun sadnica, Varaždinu blizu milijun, a u Pazinu oko 350 tisuća.

Nije se mogla zaobići tema gradnje nove tvornice u što Podravka neće moći ući sama.

- Stvorili smo uvjete da se tvornica dogodi na novoj lokaciji. U industrijskoj zoni Ungarija za to smo osigurali teren od 7.000 četvornih metara, Grad je uložio u potrebnu infrastrukturu i nadamo se da će proizvođači biti zainteresirani za povećanje proizvodnje, jer će pogonu za rad trebati puno veći prinos nego sada, odnosno 30.000 tona godišnje, rekao je umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Mladen Milohanić iz županijskog Odjela za poljoprivredu govorio je o potrebi ovdašnjih poljoprivrednika za sigurnošću, jer o novoj tvornici već se dugo godina priča, a još je nema. Upravo zbog toga predsjednik umaške udruge proizvođača industrijske rajčice Pomidor Dario Makovac kazao je da istu priču sluša već 15 godina.

- Ljudi moraju znati što će biti sutra. Među ostalim, lokalni problem su poljoprivredni tereni koji nisu na raspolaganju u dovoljnoj mjeri. Nažalost, postoji zastoj u dobivanju državne poljoprivredne zemlje. Istra nije velika, dobro je cestovno povezana pa jug u ovoj proizvodnji može više sudjelovati, bez obzira na osjetljivost rajčice na transport, veli Milohanić. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter