Zbog kršenja prava radnika u pola godine 13.000 tužbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvom polugodištu ove godine radnih sporova bilo je gotovo dvostruko u odnosu na cijelu 2011. godinu. Također, u šest mjeseci na sudove je pristiglo više od tisuću predmeta više no u cijeloj prošloj godini.

Po podacima Ministarstva pravosuđa iznesenim na zadnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, u šest mjeseci ove godine na sudovima se vode 12.744 radna spora. U cijeloj 2011. godini bilo ih je 6.423 dok su ih sudovi lani zaprimili 11.542. Snažan skok u broju radnih sporova posljedica je otkazivanja kolektivnih ugovora, odnosno uskraćivanja dijela prava koje su sindikati ugovorili s poslodavcima.

Radnici prije svega javnih poduzeća još su lani osjetili snažan pritisak za izmjenama ugovorenih prava, a tamo gdje dogovor između socijalnih partnera nije postignut, uprave su suspendirale neko pravo ili u krajnjim slučajevima otkazale kolektivne ugovore.

Ministarstvo pravosuđa, kako doznajemo, razmišlja o ozbiljnim promjenama unutar sustava ne bi li se značajno smanjilo trajanje radnih sporova, ali i pritisak na sudove.

Nakon racionalizacije mreže sudova na općinskim sudovima će se utemeljiti posebni odjeli za radne sporove. Općinski sud u Zagrebu, na kojem je i najveći pritisak radnih sporova, zasigurno će imati takav odjel. Gdje će još biti ustanovljeni, zasad nije poznato. (G. GALIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter