Zbog krize u svijetu porastao broj samoubojstava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Globalna ekonomska kriza mogla bi biti odgovornom za porast stope samoubojstava u Europi i Americi, upozoravaju stručnjaci.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu British Medical Journal u godini nakon početka krize stopa samoubojstava kod muškaraca porasla je 3,3 posto i to uglavnom u zemljama u kojima je bilo više nezaposlenih.

Znanstvenici su u okviru istraživanja obradili podatke o 54 zemlje kako bi procijenili globalne učinke financijske krize koja je 2008. krenula iz SAD. Stručnjaci sa sveučilišta Oxford i Bristol te sveučilišta u Hong Kongu koristili su podatke Svjetske zdravstvene organizacije, američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti te MMF-a.

U 2009. zabilježen je 37-postotni porast nezaposlenosti i pad od tri posto BDP-a u promatranim zemljama a u isto vrijeme započeo je porast stope samoubojstava među muškarcima odnosno u prvoj godini nakon krize oko pet tisuća ljudi više oduzelo si je život.

Taj je trend uočen u 27 europskih i 18 američkih država.

U Europi broj samoubojstava porastao je među muškarcima u skupini od 15 do 24 godine a na dva američka kontinenta skok je uočen u skupini od 45 do 64 godine. S druge strane, stopa samoubojstava među ženama u Europi nije se promijenila, a tek je blago porasla na dvama američkim kontinentima.

Stručnjaci smatraju da je veza koju su pronašli vjerojatno uzročno-posljedična, odnosno da su samoubojstva povezana s emotivnim stresom na početku krize ali to ne mogu sa sigurnošću tvrditi jer je moguće da su ulogu igrali i drugi faktori.

Takve zaključke podupire i iskustvo udruga za telefonsku psihološku pomoć koje kažu da je s početkom financijske krize svaki deseti pozivatelj govorio o svojim financijskim teškoćama a godinu dana kasnije svaki šesti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter