Zbog krize ni u Europi nema posla

U građevinarstvu se ne otvaraju nova radna mjesta (Arhiva)
U građevinarstvu se ne otvaraju nova radna mjesta (Arhiva)

Ulaskom Hrvatske u EU otvara se i tržište rada. Hrvatski će se radnici moći zapošljavati bilo gdje u Europi. Tako nam je barem bilo prezentirano u kampanji pred referendum o ulasku u EU. No, gdje će naši radnici moći potražiti posao, otvaraju li se u Europi nova radna mjesta?

Iz istraživanja američke kompanije Manpower, jedne od najvećih tvrtki koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju, na Starom kontinentu - nema posla. Predviđanja kazuju da na europskom tržištu rada neće biti potrebe za novom radnom snagom, barem ne u prvom tromjesečju iduće godine, a trend pokazuje da se ni u cijeloj idućoj godini ne očekuje poboljšanje.

Istraživanje je provedeno u 42 države svijeta, među kojima nema Hrvatske, a u njemu je sudjelovalo čak 65 tisuća poslodavaca. Svima je postavljeno isto pitanje - kakva je najava zapošljavanja za vaše poduzeće u sljedeća tri mjeseca u usporedbi s tekućim tromjesečjem. Poslodavci iz čak 29 zemalja, u usporedbi s lanjskim prvim tromjesečjem, predviđaju slabije zapošljavanje. Godišnja usporedba, pak, kazuje da će mogućnosti zapošljavanja biti bolje ili relativno stabilne samo u 13 država.

Najviše zapošljavanja najavljuju na Tajvanu, u Indiji, Brazilu i Meksiku. Najmanje zapošljavanja predviđaju mahom u europskim državama - u Grčkoj, Španjolskoj, Italiji, Slovačkoj, Nizozemskoj i Sloveniji. Manje posla će biti u čitavoj Europi, na Bliskom istoku i Africi. Pad mogućnosti zapošljavanja bilježi se u tri četvrtine europskih država. Naglašeno je da i poljski poslodavci prvi puta govore o negativnim predviđanjima u otvaranju novih radnih mjesta.

Od europskih poslodavaca najoptimističniji su oni u Njemačkoj i Britaniji, koji vide mogućnosti za novim zapošljavanjem. Britanija je, inače, godinama imala negativni trend, koji se sada očito mijenja. No, najveće šanse za pronalaženje posla imat će radnici u Izraelu, Turskoj i Rumunjskoj, a najmanje u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj. Nažalost, sve je više država u kojima poslodavci najavljuju da će broj otpuštenih biti veći od broja novozaposlenih - o tekućem tromjesečju bilo ih je osam, a sada već 13. U istraživanju se, međutim, ne navodi koje su to zemlje.

Naši najbliži susjedi, Slovenci i Talijani, proživljavaju duboku krizu. Oni su, kao što smo već naveli, u društvu onih država koje će najmanje zapošljavati. U Sloveniji će se najmanje novih radnih mjesta otvarati u javnom sektoru i građevinarstvu, a po negativnim predviđanjima ne zaostaju puno ni tvrtke koje se bave prijevozničkim uslugama, logistikom, komunikacijama, ali i ugostiteljstvom i hotelijerstvom. Jedini koji su optimistični u predviđanju zapošljavanja su poduzeća koja se bave financijama, poslovnim uslugama, osiguranjem i nekretninama.

Zanimljivo da se najmanje novih zaposlenih očekuje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, zatim u rudarstvu, poljoprivredi i ribarstvu, trgovini, građevinarstvu. Svi grafovi u istraživanju u Italiji su negativni, ali najmanji pad potražnje za radnom snagom očekuje se u tvrtkama koje distribuiraju struju, plin i vodu te u javnom sektoru. (Bojan ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter