Zbog krize ljudi odjavljuju aute

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gospodarska kriza vidljiva je i po tome što sve više vlasnika odjavljuje osobna vozila i kamione. To znaci i manje novca za Županijsku upravu za ceste jer glavni im je prihod godišnja naknada za uporabu javnih cesta koja se placa jednom godišnje kod registracije vozila.

Od lani je broj odjavljenih vozila sve veci pa je tako i nakon znacajnog smanjenja prihoda iz tog izvora u drugom rebalansu proracuna ŽUC-a naplaceno 276 tisuca kuna manje od planiranog. Od 82,2 milijuna ukupnih sredstava lani (tri milijuna su neutrošena sredstva iz 2010.) su iz tog izvora prihodovali 64,6 milijuna kuna.

Dodatni negativan utjecaj na poslovanje imat ce stalno povecanje cijena naftnih derivata, i to ne samo na prijevozne troškove, vec i na bitumen, koji je sastavni dio asfalta. Po nekim procjenama, samo zbog povecanja PDV-a ŽUC ce ostati bez 1,2 milijuna kuna, a samo za održavanje županijskih i lokalnih cesta, kreditne i obaveze prema zaposlenima treba godišnje oko 66 milijuna kuna.

Prema Pravilniku o raspodjeli sredstava za održavanje i gradenje županijskih i lokalnih cesta, godišnje se dobiva oko sedam milijuna kuna od Hrvatskih cesta, s tim da im je u ovoj godini, nakon konacnog obracuna za sol za zimsko odražavanje, isplaceno još 400-tinjak tisuca kuna.

Moguce je dobiti i sredstva od Ministarstva prometa, a na taj natjecaj istarski ŽUC uvijek kandidira neki projekt.

Prema godišnjem obracunu, ŽUC je lani ipak završio s plusom od 643 tisuce kuna. Za redovno održavanje lani je utrošeno 45 milijuna, a za izvanredno tek 15 milijuna kuna zbog manjka prihoda ili nedovršenosti projekata. ŽUC skrbi o 695 kilometara županijskih i 727 kilometara lokalnih cesta. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter