Zbog krađe dijamanata u Belgiji uhićena 31 osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policije Belgije, Francuske i Švicarske su u koordiniranim akcijama uhitile 31 osobu zbog krađe dijamanata vrijednih 50 milijuna dolara iz bruxelleske zračne luke u veljači, što je bila jedna od najvećih i najspektakularnijih pljački dragog kamenja u povijesti, priopćili su belgijski tužitelji.

Kako javljaju agencije, jedan osumnjičenik je uhićen u utorak u Francuskoj a osmero u Švicarskoj, dok su 24 osoba privedene u srijedu ujutro u okolici Bruxellesa, rekao je glasnogovornik bruxelleskog tužitelja. Policija je u Belgiji, pored velike količine dijamanata, u operaciji zaplijenila novac i luksuzne automobile.

Pljačkaši obučeni u policijske odore i naoružani strojnicama ukrali su 121 paket dijamanata na pisti zračne luke Zaventem u Bruxellesu, ne opalivši ni metka i sve se odigralo gotovo filmski, izvijestili su tada mediji.

Pljačka je izvedena tako precizno i brzo da se vjeruje da nije mogla biti izvedena bez "insajderskog" znanja.

Putnički zrakoplov Helvetica Airways pripremao se 18. veljače za polijetanje, a istovremeno su se iz kamioneta sigurnosne tvrtke Brinks u teretni dio zrakoplova ukrcavali paketi nebrušenih dijamanata iz Antwerpena.

Članovi bande preobučeni u policajce, maskirani i naoružani do zuba, dovezli su se u dva crna automobila s policijskim rotirajućim svjetlima, uperili oružje u zaštitare i osoblje zrakoplova, prekrcali 121 paket dijamanata i brzo se udaljili. Sve je bilo gotovo u 15 minuta.

Pretpostavlja se da je osumnjičenik uhićen u Francuskoj član bande osmorice koja je izvela pljačku. Neki od uhićenih u Belgiji poznati su policiji kao pripadnici belgijskog podzemlja, s dosjeima koji uključuju i oružane napade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter