Zbog krađa Istri prijeti prekid željezničkog prometa

Ilustracija (E. STRENJA)
Ilustracija (E. STRENJA)

Zbog teške gospodarske situacije krađe sekundarnih sirovina koje na tržištu postižu značajne cijene u posljednjih su godinu postale masovne, a najteža je situacija na željeznici. Samo u prvih osam mjeseci ove godine na pruzi Pula-Buzet dogodila se 61 krađa bakrene vodne žice. Lopovi su sa željezničkih stupova do rujna skinuli čak 6,5 tona, odnosno 103.310 metara žice što je, ako usporedimo, dulje i od same istarske pruge.

Ukoliko se krađe nastave ovim intenzitetom, niti povremeni višednevni prekidi prometa nisu isključeni, upozorava šefica Korporativnih komunikacija HŽ-a Mihaela Tomurad Sušac.

- Pruga u Istri izgrađena je među prvima na području Republike Hrvatske i djelatnici HŽ Infrastrukture nastojat će da ne dođe do najgoreg - prekida željezničkog prometa, navodi Tomurad Sušac.

Povremena kašnjenja vlakova

Otuđuje se bakrena žica promjera tri milimetra koja služi za telekomunikacijsko povezivanje kolodvora putem kojih se Morseovim kodom regulira sav željeznički promet. Najviše se takvih slučajeva bilježi na relaciji Pula-Kanfanar.

- Krađe u svakom slučaju ometaju promet, a povremeno dolazi do kašnjenja vlakova. Radi nemogućnosti nabave te vrste bakrene žice, jer se više nigdje ne proizvodi, privremeno se oštećenja na zračnoj telekomunikacijskoj liniji saniraju kabelom za privremene veze koji je manjeg promjera pa je čujnost slabija. Financijske štete su velike, ne samo direktne štete zbog krađa i sanacije oštećenja, već i zbog ometanja prometa, kažu nam u HŽ-u u kojem na razne načine pokušavaju pomoći policiji u hvatanju prestupnika.

Dežurni željezničari su se tako domislili da neprestano provjeravaju postoji li i dalje linija kako bi još tijekom krađe policija uspjela na licu mjesta uloviti lopove.

Preblage kazne

Pazinska je policija nedavno uhvatila jednu grupu kod Heki i drugu kod Cerovlja. "Ima brdo tih ekipa, vidiš da jedne ulove i ne prođe puno već se pojave drugi. Navodno je kila bakra oko 33 kune, a oni znaju na noć ukrasti i nekoliko stotina kilograma", pojašnjava nam željezničar.

Apsolutni rekorder u količini otuđene žice je 36-godišnji Daruvarčanin koji je ove godine od travnja do lipnja uz prugu između Pazina i Pazinskih Novaka ukrao oko 10 kilometara žice. Dobio je nepravomoćno deset mjeseci zatvora.

- Suradnja s policijom u Istri je dobra, a najviše otkrivenih počinitelja je na području Pazina, kažu u HŽ-u te dodaju da su sudske kazne za počinitelje preblage. (Anđelo DAGOSTIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U SUBOTU.


Podijeli: Facebook Twiter