Zbog kiše kasni proljetna sjetva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Loše vrijeme poljoprivrednicima zadaje sve više problema - zbog kiše koja pada iz dana u dan, poljoprivrednici u Slavoniji, navikli da u ovo doba godine uvelike obavljaju proljetnu sjetvu, ovoga proljeća još nisu ušli u polja, a velike količine vode štete i ozimim kulturama.

Po riječima Luke Lešića iz Poljoprivredno-savjetodavne službe Vukovarsko-srijemske županije, u ožujku je na županjskom području pala čak 84,1 litra kiše po četvornome metru, a u ožujku prošle godine samo 2,8 litara.

Također napominje i da prošloga mjeseca samo devet dana nije bilo oborina.

- Ovolike oborine moraju ostaviti negativnog traga na poljoprivrednom zemljištu, a poseban je problem što poljoprivredni proizvođači mehanizacijom još ne mogu u polja, dodao je Lešić.

Istaknuo je i da velike količine vode u zemlji i na poljima štete i ozimim kulturama poput pšenice i uljane repice.

- Tragovi koje je na usjevima ostavila golomrazica neće se moći ukloniti, ali se kondicija biljke može popraviti pravilnom prihranom. Poljoprivredni proizvođači trebaju, međutim, paziti pri prihrani da biljka ne bi odjedanput dobila puno dušičnoga gnojiva jer bi, zbog obilnih oborina i gnojiva, pšenica mogla izrasti poput trave, rekao je Lešić.

Upozorio je i na činjenicu koju mnogi poljoprivredni proizvođači zaboravljaju - da je prošla godina bila izrazito sušna te su gnojiva koja su se bacala u prihrani ostala nerazgrađena.

Sadašnje obilne oborine pokrenut će razgradnju i tih gnojiva pa pri proljetnoj prihrani treba imati na umu da su i ta gnojiva u zemlji, dodao je Lešić.

Na području Vukovarsko-srijemske županije pod ratarskim kulturama je između 116.000 i 130.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, pri čemu su kulture iz proljetne sjetve zastupljene od 60 do 70 posto ukupnih površina u proizvodnoj godini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter