Zbog kiša odroni u Motovunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog dugotrajnih kiša u Motovunu su nastala klizišta, a najvece je u Ulici Rižanske skupštine na potpornom zidu privatne okucnice. Pod pritiskom vlažne zemlje zid je popustio i na cestu se srucilo par kubika zemlje noseci pred sobom nekoliko metara zida.

Motovunski komunalci klizište su obilježili znakovima, ali se materijal, buduci da znatnije ne otežava promet, još neko vrijeme nece micati jer postoji opasnost da se u tom slucaju klizište i pukotina na zidu prošire, pojašnjava opcinski nacelnik Slobodan Vugrinec.

Predstavnici Opcine ce se sastati s konzervatorima i vlasnikom okucnice nakon novogodišnjih blagdana da bi se dogovorili o nacinu sanacije klizišta i ostatka zida. Radi se o zidu dugom 41 metar prosjecne visine tri metra. Buduci da je na mnogim mjestima oštecen samo je pitanje vremena kada ce se još neki njegov dio pod teretom natopljene zemlje urušiti.



Zbog kiša manji se odron pojavio na Barbakanu, a u ulici Joakima Rakovca ispupcio se jedan zid. Vugrinec kaže da,  potraju li kiše do proljeca, i na drugim se mjestima u Motovunu mogu pojavili odroni i prouzrociti oštecenja na ulicama, zidovima i zgradama. Stoga se ova oštecenja, koja u vecoj mjeri ne remete život u gradu nece sanirati do proljeca. Posebno je ugrožen zavoj Rotonda, na kojem se svako malo pojavljuju odroni.

Nacelnik ce s konzervatorima obici sva mjesta odrona i dogovoriti nacin njihove sanacije. Nažalost to ce potrajati, dodaje Vugrinec, jer je Opcina svoju komunalnu grupu, koja održava i popravlja zidove, silom zakona morala svesti na dva djelatnika, koji uz to imaju i drugih obaveza. Na srecu nedavno je završila obnova gradskih zidina, pa je izbjegnuta katastrofa koja bi se s ovolikim kišama zacijelo bila dogodila.


Podijeli: Facebook Twiter