Zbog kašnjenja državne razvojne strategije kasni i županijska

Dom za starije osobe Domenico Pergolis u Rovinju (Arhiva)
Dom za starije osobe Domenico Pergolis u Rovinju (Arhiva)

U redovnom dijelu današnje sjednice Skupštine Istarske županije dnevni red je bio relativno kratak. Izmijenjena je jedna odredba županijskog Statuta kojom je županu sada omogućeno da od dana raspisivanja izbora pa do konstituiranja novog saziva Skupštine daje suglasnost na ranije planirane ugovore o radovima ili nabavi za javne ustanove i da o tome izvijesti na prvoj sljedećoj sjednici novokonstituirane Skupštine.

"Šteta bi bilo da se zaustave projekti koji su u tijeku kroz tih nekoliko mjeseci dok Skupština ne bi postojala, ali sve ćemo raditi transparentno i sve izvještaje podnijeti čim se nova Skupština konstituira", rekao je župan Valter Flego. Na zahtjev vijećnice Tanje Vrbat (SDP) da se pojasni reguliraju li ovakav slučaj na isti način (jer je u nekim drugim slučajevima bilo nepodudarnosti) Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o ustanovama, tajnica Skupštine Vesna Ivančić rekla je kako propisi omogućuju osnivaču ustanove da odredi "organ" kome će povjeriti neku nadležnost, pa tako Skupština može ovlastiti župana za potpisivanje ugovora. Takvo ovlaštenje može biti i trajno, ali to se ne želi, već samo za međuvrijeme dok Skupština zbog raspisanih izbora ne postoji, pojasnila je Ivančić.

Već sljedeća točka dnevnog reda poslužila je kao primjer svrhovitosti statutarne izmjene usvojene u prethodnoj točci. Upravnom vijeću Doma za starije osobe Domenico Pergolis u Rovinju Županijska je skupština izglasala suglasnost za potpisivanje ugovora za rekonstrukciju i dogradnju ove ustanove. "Da Skupština u ovom trenutku ne postoji, Dom u Rovinju se ne bi mogao graditi", komentirao je župan.

Uslijedile su dvije točke koje u svojoj formulaciji izgledaju prilično čudno: odluka o produljenju trajanja Županijske razvojne strategije 2011.-2014. do usvajanja nove, te odluka o produljenju rokova provedbe mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i Strateškog programa ruralnog razvoja Istarske županije 2008. do 2013. do usvajanja novog. Kako znamo da je sada već 2017. godina, župan je odmah na početku rasprave o ovoj točci pojasnio ovu datumsku neobičnost, izvijestivši da se na novoj županijskog razvojnoj strategiji već odavno radi, a po njenom usvajanju treba izraditi dokumente nižeg reda odnosno razvojne strategije za poljoprivredu, kulturu, master plan turizma i drugo, međutim županijske razvojne strategije moraju biti u skladu s državnom razvojnom strategijom koja - još ne postoji. Prema informacijama iz nadležnog ministarstva, državna bi razvojna strategija trebala biti dovršena do jeseni, a zatim bi se prema njoj kao prema krovnom dokumentu, izrađivale županijske strategije, izvijestio je župan Flego, dodajući da će se na županijskoj strategiji nastaviti raditi poštujući sve propisane procedure s ciljem da ona bude spremna za usvajanje odmah nakon što se usvoji ona državna. Međutim, svi projekti za koje se traži potpora iz europskih fondova moraju biti u skladu s važećim razvojnim strategijama, pa se zato produžava važenje postojećim dokumentima kako bi korisnici i dalje imali pravo apliciranja na europske fondove.

Još je jedan razlog što županijska razvojna strategija nije još dovršena, naime Ministarstvo zaštite okoliša zahtijevalo je da sastavni dio Strategije bude i Strateška studija utjecaja na okoliš. "Ministarstvo nije zanimala činjenica da smo upravo takvu studiju napravili u sklopu županijskog Prostornog plana, usvojenog prošlog ljeta, pa ćemo isti posao morati napraviti ispočetka", rekao je župan. Iz potpuno istih razloga odlučivalo se i o produljenju valjanosti poljoprivredne strategije do usvajanja nove kako bi poljoprivrednici mogli nesmetano aplicirati na EU fondove.

U raspravi je sudjelovao jedino Damir Kajin, spočitavajući što je istarska županija iz EU fondova dosad izvukla samo 15 milijuna eura, dok je Slavonija "povukla" 2,5 milijarde, i upozoravajući da ne bi trebalo jeftino prodavati državno poljoprivredno zemljište već ga isključivo davati u zakup.

U nastavku sjednice je, uz nekoliko drugih rutinskih odluka, donijeta i odluka o oduzimanju koncesije na pomorskom dobru u Savudrijskoj vali za uzgoj školjaka tvrtki APPARO III iz Umaga zato jer je ta tvrtka prestala postojati, pa će se za tu koncesiju raspisati novi natječaj. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter