Zbog jaružara Pula prva u državi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku o vrijednosti vanjskotrgovinske robne razmjene otkrivaju da je Pula postala drugi najveci izvoznik u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba, a po ostvarenoj pozitivnoj vanjskotrgovinskoj bilanci je - prva!

Dakle, sa svojih 58 tisuca stalnih stanovnika gospodarstvo Pule prihoduje više novca od izvoza nego daleko veci hrvatski gradovi: Split, Osijek, Rijeka i Zadar. Zapravo, Pula je izvezla robu u vrijednosti 1,94 milijarde kuna, a zbroj izvoza cetiri ranije navedena grada iznosi 2,6 milijardi, odnosno bez Rijeke 1,9 milijardi.

U prvih šest mjeseci 2010. Pula je ostvarila suficit od 1,04 milijarde kuna. Koliko je to velik iznos ukazuje podatak da su toliki suficit, ali zajedno, ostvarili drugi i treci najveci izvoznici u zemlji - grad Vukovar i opcina Trnovec Bartolovecki, gdje je koncentriran znatan dio varaždinskih izvoznika.

Po zadnjim procjenama jedan jaružar vrijedi više od 150 milijuna eura, odnosno 1,1 milijardu kuna. Uljanik je u prvoj polovici godine isporucio jedan, a u drugoj polovici ce drugi i treci, dok ce cetvrti iduce godine. Nakon toga se ocekuje nastavak suradnje s naruciteljem, belgijskim brodarom Jan De Nulom, u cilju gradnje novih, ali manje kompleksnih jaružara.

Kako izgleda Pula bez izvoza jaružara pokazuje podatak o polugodišnjoj bilanci iz 2009., kada je izvezeno robe u vrijednosti od 1,02 milijarde kuna, a uvezeno 987 milijuna. Odnosno, ostvaren je suficit od 36 milijuna kuna, a sada, u 2010., cak 29 puta više - 1.041 milijun! (P. GREGOROVIC)

OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter