Zbog izgradnje skate-parka uklonjena tri stabla

Jučer su uklonjena stabla ispred Rojca radi gradnje parka
Jučer su uklonjena stabla ispred Rojca radi gradnje parka

U krugu Centra gradskih udruga Rojc jučer je započela izgradnja i uređenje skate parka. Zbog svih ovih, ali i radova koji će tek uslijediti, jučer su odmah uklonjena i dva alepska bora, stručnog naziva Pinus halepensis, te jedne ladonje, Celtis australis.

Iako se oko ovih stabala vodila "borba" u pokušaju zajednice da ih spase, oni su na kraju ipak odsječeni, no nadležni promptno naglašavaju da će se umjesto ovih otpiljenih, odraditi zamjenska sadnja šest stabala lipe.

Razlog sječe je, kako navode iz Grada Pule, što je procijenjeno da će svi izvedeni, ali nužni radovi na budućem skate parku neminovno dovesti do znatnog oštećenja korijenskog sustava ovih stabala te da ih je upravo stoga neophodno ukloniti.

Iako je to izazvalo konsternaciju svih koji su se ipak nadali da će se višedesetljetna stabla ostati pošteđena, druge strane nadležni su odlučili da će upravo otpiljeni komadi biti iskorišteni kao ogrjevno drvo i da će biti donirani pulskom Prihvatilištu za beskućnike u Valturskoj ulici.

"Projekt izgradnje skate parka dogovoren je u koordinaciji s krajnjim korisnicima, odnosno pulskim skejterima uključenim u sve postupke projekta", ističu iz Grada Pule. Vrijednost radova izgradnje i uređenja skate parka, koje će trajati 60 radnih dana, iznosi oko 1,5 milijuna kuna. Radove će izvoditi Vintijan d.o.o. Pula, Pro - Concrete, slovenska firma iz Nove Gorice te 2Move B.V. DJ Goor iz Nizozemske.

Iz Grada Pule navode također da će se realizacijom ovog projekta u potpunosti zadovoljiti korisnici i da će im se konačno osigurati adekvatno mjesto za specifične sportske aktivnosti koje se sada provode na za to neadekvatnim javnim površinama. (G. ROJNIĆ; Snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter